Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2021. 06:54 >> 06:55

U TRIJADAMA

Besplatne udžbenike isporučuju za po tri razreda

Distribucija besplatnih užbenika za oko 68.000 crnogorskih osnovaca je u toku, a komplete knjiga koje školama isporučuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, đacima će podijeliti škole.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dnevnim novinama su kazali da je distribucija udžbenika planirana po trijadama.

To znači da će knjige biti isporučene u po tri razreda u različitim vremenskim isporukama, prema prethodno definisanom Planu distribucije.

Ovakva distribucija je, kažu planirana radi lakše provjere isporučenih količina od strane škola. Kompleti su štampani u tiražima od 7.000 do 8.000, u zavisnosti od razreda.

Sa druge strane, udžbenici za srednjoškolce su u knjižarama, a cijene kompleta se kreću od 78,40 eura, koliko košta komplet za četvrti razred gimnazije na crnogorskom jeziku do 114,60 eura koliko će morati da izdvoje svršeni polumaturanti koji su upisali gimnaziju na albanskom.

"Distribucija udžbenika za osnovce je počela 10. avgusta. S obzirom da se radi o velikoj količini udžbenika koja treba biti distribuirana prema svim školama u Crnoj Gori, sama distribucija je planirana po trijadama, odnosno udžbenici će biti isporučeni u po tri razreda u različitim vremenskim isporukama, prema prethodno definisanom Planu distribucije. Ovakva distribucija je planirana radi lakše provjere isporučenih količina od strane škola", kazali su DN iz Zavoda.

Kako su pojasnili njihova obaveza je da fizički distribuiraju udžbenike do svih škola, a dalja ditribucija i razvrstavanje do samog đaka je obaveza škole.

"Količine udžbenika se distribuira prema podacima o broju upisanih đaka po razredima, dobijenih od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta" pojasnili su.

Kada su u pitanju srednjoškolci, za njih su udžbenici već u svim knjižarama.

"Udžbenici za srednje škole se tokom cijele godine nalaze u prodajiu knjižarama Zavoda, a što se tiče privatne knjižarske mreže, distribucija prema njima se vrši uzavisnosti od njihovih narudžbi, kako količinski tako i vremenski”, kažu u Zavodu.

Cijene su na nivou prošlogodišnjih. Svršeni polumaturanti koji su upisali gimnaziju na crnogorskom jeziku za komplete udžebnika moraće da izdvoje 105,20 eura, dok su kompleti za drugi razred 88,70, za treći 88,20, a za četvrti razred gimnazije 78,40 eura.  Kada je u pitanju gimnazija na na albanskom jeziku, najskuplji kompleti su takođe za učenike prvog razreda 114,60 eura, dok će oni koji ove godine pohađaju drugi razred morati da izdvoje 101,50 eura. Cijena kompleta za treći razred je 97,20, a za četvrti 81,20 eura. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније