Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Dubak, TVCG

30. 08. 2021. 18:10 >> 18:10

MEĐUNARODNI DAN

Rasvjetljavanje sudbine nestalih moralna obaveza

Međunarodni dan nestalih, koji se obilježava danas, njeguje sjećanje na žrtve prisilnog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti. Taj dan je ujedno i prilika da podsjetimo institucije da je rasvjetljavanje sudbine nestalih civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, poručeno je sa skupa koji je organizovala NVO Centar za građansko obrazovanje sa Udruženjem porodica nestalih "Crveni božur".

Ni nakon 22 godine, Milena Jovanović nije saznala sudbinu supruga i njegove majke, koji su u junu 1999. nestali na Kosovu.

Milena je sa sinom uspjela da stigne do Crne Gore, dok su za nestanak ostalih članova porodice saznali nekoliko dana kasnije.

"Nikad nismo ništa saznali, bila sam po NVO i u Crnoj Gori i u Beogradu i svuda prijavljivali do dana današnjeg", kaže Milena, za TVCG.

A do danas nije poznata ni sudbina još 51 osobe iz Crne Gore.

Na teritoriji bivše jugoslavie traga se za više od 11.000 ljudi.

Tamara Milaš iz NVO "Centar za građansko obrazovanje", istakla je da konkretno se radi o 1.968 osoba iz Hrvatske, 7.371 iz BIH, 1.630 sa Kosova.

Problem nestalih, poručuju iz udruženja "Crveni božur", nije politički, već ljudski.

"Porodice ne traže mnogo, traže samo da doznaju sudbine svojih najmilijih", kazao je Ljubiša Filipović predsjednik Udruženja.

"Dinamika rješavanja sudbine nestalih osoba u regionu nije zadovoljavajući", kaže sekretarka Komisije za nestala lica u Vladi CG.

Do sada su identifikovali njih 33, koji su u trenutku bili državljani BiH.

Iz udruženja Crveni božur pozivaju crnogorske vlasti na razumijevanje i razgovor, kako bi njihovim članovima pomogli u rješavanju stambenog pitanja i dobijanju dokumenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније