Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

31. 08. 2021. 07:29 >> 09:05
7

RADULOVIĆ

I za blaža krivična djela određivan pritvor

Advokat Veselin Radulović kaže da odluka istražnog sudije da pusti na slobodu Marinu i Budimira Krstovića (66), koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 1.400 kilograma kokaina, nije u skladu sa dosadašnjom sudskom praksom.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je nezahvalno komentarisati takve odluke.

“Mislim, odnosno tvrdim, da to nije bila praksa za mnogo blaža krivična djela sa blažim posljedicama sudovi su uglavnom određivali pritvor. Do sada mi nije poznat slučaj da za ovakvo krivično djelo nije određen pritvor. Računam da je postupajući sudija dao neke razloge, ali mislim da to nije u skladu sa sudskom praksom kakva je bila do sada", naveo je Radulović.

Kaže da je analiza u sličnim slučajevima pokazala da sudska praksa godinama nije adekvatna.

“Ono što je problematično jeste da su veće kazne uglavnom izricane običnim dilerima, dakle onima koji su na najnižem dijelu ljestvice organizovanog kriminala. Kada je u pitanju organizovano krijumčarenje narkoticima kaznena politika je prilično bila blaga i ono što je moje saznanja jeste da se tužilaštvo na te blage kazne rijetko žalilo, žalili su se okrivljeni pa su i tako blage kazne od strane Apelacionog suda dodatno umanjivane”, naveo je Radulović i dodao da je to ono što šalje lošu poruku javnosti.

“Mislim da bi trebalo razmisliti o tome da se takva praksa promijeni”, naveo je Radulović.

On kaže da je za najteže oblike krijumčarenja narkotika zaprijećena kazna zatvora od tri do 15 godina.

“Veoma rijetko se izriču te stroge kazne, one su uglavnom na granici ili oko zakonskog minimuma. Mislim da bi kaznena politika, za ovaj vid kriminaliteta, posebno kada se radi na organizovan način, kao ovaj nedavni slučaj, da bi kaznena politika trebalo da bude stroža, jer to je praksa u Evropi”, naveo je Radulović i dodao da su u SAD kazne i preko 10 godina zatvora u slučajevima priznanja krivice.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније