Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 12. 2013. 19:15 >> 19:15
1

ADVOKATSKA KOMORA

Napad na advokata morali teže kvalifikovati

Obaveza državnih organa je da, u okviru svoje nadležnosti, preduzmu sve mjere kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj i život svojih porodica mogli obavljati tu djelatnost na najbolji način, poručeno je danas iz Advokatske komore Crne Gore.

Komora je reagovala zbog toga što je, kako se navodi, Podgoričanin Vujica Gojačanin ispred zgrade Višeg suda u Podgorici pokušao putničkim vozilom da udari advokata Danila Mićovića, koji je u tom trenutku prelazio ulicu i koji je samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji, izbjegao kontakt s vozilom.

„AKCG komora oštro protestuje i izražava nezadovoljstvo zbog postavljene pravne kvalifikacije, jer smatra da se u konkretnom slučaju nikako nije moglo raditi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti, kako je to kvalifikovano od osnovnog tužioca u Podgorici“, navodi se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je ovim napadom Mićoviću bio ugrožen život.

„Zato smatramo da se moralo raditi o krivičnom djelu iz grupe krivičnih djela protiv života i tijela, što bi kod takve kvalifikacije, nesumnjivo i dovelo do određivanja pritvora osumnjičenom od nadležnog sudije za istragu“, smatra AKCG.

Datom kvalifikacijom krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, po mišljenju AKCG, osumnjičeni je privilegovan, usljed čega je zbog takvog odnosa prema advokatskoj profesiji lična bezbjednost svakog advokata koji postupa pred sudovima u velikoj mjeri ugrožena.

Podsjeća se da advokati svoju profesiju obavljaju u skladu sa Kodeksom profesionalne etike, pa je njihova profesionalna obaveza da posao obavljaju uvijek kvalitetno bez obzira o vrsti i težini krivičnih djela koja su stavljena na teret njihovim klijentima.

Kako se navodi, iz ovih razloga neminovno se nameće pitanje da li su advokati u većini slučajeva poistovjećeni sa svojim klijentima, da li se zbog toga odmazda nezadovoljnih reflektuje napadom na advokate.

„S druge strane istakli bi da su ovakvi ili slični napadi na sudije, od tužilaštva i suda, po našem mišljenju opravdano, tretirani na vrlo ozbiljan način, pa je izvršiocima određivan i produžavan pritvor do pravnosnažnosti presude, što je još jedna potvrda opravdanosti našeg reagovanja“, kaže se u saopštenju AKCG, koje je prenijela agencija Mina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније