Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

12. 10. 2021. 12:48 >> 12:48

UNDP

Dodijeljeni grantovi za promociju reforme sistema procjene invaliditeta

Nevladine organizacije (NVO) će kroz pet različitih projekata u narednim mjesecima promovisati reforme sistema procjene invaliditeta i prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom (OSI), saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Grantovi za promociju reforme dodijeljeni su NVO u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta – Prepoznaj moje mogućnOStI, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP.

Iz UNDP-a su kazali da će kroz niz projektnih aktivnosti javnost biti informisana o pitanjima sa kojima se OSI i njihove porodice svakodnevno suočavaju, kao i o reformi tog sistema koji promoviše inkluziju i kreira pravedniji sistem.

Oni su rekli da će projektom biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava, koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori.

Iz UNDP-a su dodali da će na taj način osobe sa invaliditetom prava ostvarivati na pravedniji i jednostavniji način.

Kako su naveli, u prvom pozivu za grantove, vrijednom 50 hiljada eura, u kompetitivnom procesu, sredstva za implementaciju pet projekata dobili su Inicijativa mladih s invaliditetom Boke, Centar za građansko obrazovanje, Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju iz Podgorice.

“Kao i Savez slijepih Crne Gore, NVO Ekvivalent i Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će te NVO kroz brojne aktivnosti, korišćenjem različitih komunikacionih tehnika i alata, uticati na podizanje svijesti i edukaciju opšte javnosti, ali i različitih ciljnih grupa – OSI i njihovih porodica, NVO koje zastupaju OSI, predstavnika nadležnih državnih i lokalnih institucija, predstavnika medija.

Projekat “Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta“ finansira EU, a sprovodi UNDP, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju OSI, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније