Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Radio Crne Gore ]

23. 11. 2021. 13:14 >> 13:19

HUSEIN CENO TUZOVIĆ

"Laž je najopasnija za novinara"

Novinari danas moraju da se čuvaju laži. Ako dozvole da joj podlegnu pašće kao gnjile kruške, kazao je Husein Ceno Tuzović u razgovoru za Radio Crne Gore.

"Radio je odredio moju profesionalnu sudbinu. Novinarska profesija u poslijeratnoj Crnoj Gori i Jugoslaviji bila je slobodna prema samom novinaru onoliko koliko je novinar znao da prenese pravu istinu. Nikad se nije deslilo da novinar dođe u poziciju da ga izvode na sud. Novinari u to doba bili su slobodniji nego danas", dodao je Tuzović.

Ocjenjuje da se novinarstvo u pogledu profesionalnosti, tačnosti, društvene brige, ne može mjeriti sa periodom u vrijeme SFRJ.

"Novinari danas moraju da se čuvaju laži. Ako dozvole da joj podlegnu pašće kao gnjile kruške. Svaku informaciju moraju lično da provjere. Crnogorsko novinarstvo može da se vrati na pravi put, i taj put je dijelom i trasiran, međutim oni koji rukovode novinarstvom ne smiju biti opterećeni pozicijom na kojoj su već treba da zatupaju vrijednosti novinarstva. Ne smiju dopustiti da se novinarstvo obavlja pod pritiskom. Tokom karijere nijesam trpio nikakav pritisak, i to mi je bilo važno, jer kad si svoj onda si i onoga drugog, a ako nijesi to onda ispadaš ljigavac", kazao je Tuzović.

Husein Ceno Tuzović rođen je u Podgorici 1929. godine. Završio je istoriju na Filozofskkom fakultetu u Beogradu. Bio je prvo staropodgoričko dijete sa diplomom fakulteta poslije završetka Drugog svjetskog rata.

Poslije diplomiranja počeo je da radi u Radio-Titogradu 1953. godine.

Bio je i profesor u Gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi. Radio je kao novinar, odgovorni i glavni urednik Titogradske i Delegatske tribine i direktor INDOK centra (Informativno-dokumentacioni centar Titograda). Jedan je od osnivača “Titogradske tribine”, lokalnog lista Titograda 1960. Ferijalnog saveza Titograda, Tribine mladih Titograda, osnivač i sekretar Matice Muslimanske ,član Savjeta za prosvjetu, kulturu, pozorišnog savjeta Opštine Titograd. Penzionisan je 1990. na lični zahtjev, 5 godina ranije nego što zakon predviđa, što je bio lični protes zbog ratnog rušenja države SFRJ.

Kao profesionlac, profesor, novinar i urednik smatrao je da ne treba da pripada ni jednoj partiji pa nije bio član Saveza komunista, ni bilo koje partije u višestranačkom sistemu. U toku rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini angažovao se u dobrotvornom društvu "Merhamet" sa sjedištem u Podgoricu i Tuzima, koordinirao je sve aktivnosti na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Godinama je učestvovao u organizaciji sjećanja na civilne žrtve rata. Punih 12 godina biran je za predsjednika Savjeta Foruma Bošnjaka/Muslimana. Igrao je fudbal u omladinskom timu FK „Budućnost“. Odlikovan je Ordenom rada Jugosalavije 1975, Ordenom rada sa srebrnim zracima 1980. i Ordenom Republike sa bronzanim zracima 1979. Autor je više knjiga i publikacija.

Kao uvaženi znalac i objektivni analitičar Husein Tuzović, biran je u dva mandata za člana Žirija za Nagradu 19. decembra, a jednom i Žirija za decembarsku nagradu Titograda. U dva mandata bio je član Žirija za Trinaestojulsku nagradu.

Sa Huseinom Cenom Tuzovićem razgovarao je Žarko Božović. Intervju možete pratiti sjutra od 9 sati i 30 minuta na Radiju Crne Gore.

U godini obilježavanja 150 godina novinarstva, a u susret 27. novembru, Danu RTCG, Radio Crne Gore emituje serijal intervjua sa iskusnim poslenicima javne riječi. Oni govore o novinarstvu nekada, danas i sjutra, sa akcentom na slobodu govora, bezbjednost novinara, etički kodeks, samoregulaciju, medijsku pismenost i savremene izazove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније