Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

RTCG Portal [ I. P. ]

16. 12. 2021. 07:31 >> 08:57
1

PRELIMINARNI PODACI

Višak kilograma ima oko 50% djece u Crnoj Gori

Specijalista higijene Instituta za javno zdravlje (IJZ) Enisa Kujundžić saopštila je da preliminarni podaci za 2019. godini pokazuju da u Crnoj Gori ima oko 50 odsto djece sa prekomjernom tjelesnom masom, što znači da je stanje zabrinjavajuće.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla da je trend gojaznosti kod djece takođe zabrinjavajući, pa su potrebne akcije kako da se nešto učini po tom pitanju.

Govoreći o tome kako je na sve uticala pandemija korona virusa, ona je rekla da će to biti pozbato tek nakon istraživanja koje će biti urađeno u maju 2022. godine, kada će imati upitnik o načinu na koji su se djeca i odrasli hranili tokom pandemije.

"Velika Britanija uradila je istraživanje koje zabrinjava u svakom smislu, trend porasta je ne samo očekivan, nego zaista zabrinjavajući, u smislu da su brojke ogromne", rekla je Kujundžić.

Ona je pojasnila da je marketing nezdrave hrane takav da ga ne primjećuje, vrlo je agresivan, planiran i usmjeren prema djeci koja su u periodu kad formiraju svoje navike.

"Itekako je marketing nezdrave hrane mnogo agresivnije u odnosu na promociju nekih zdravih proizvoda", rekla je Kujundžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније