Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

07. 01. 2022. 12:55 >> 12:56
1

ŠLJIVANČANIN

Pandemija višestruko uticala na poštovanje prava djeteta

Pandemija koronavirusa višestruko je uticala i odrazila se na poštovanje i ostvarivanje prava djeteta na adekvatan način, a uticaju su posebno bile podložne sfere obrazovanja, zdravlja i socijalne zaštite, kazala je savjetnica zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Duška Šljivančanin.

Ona je navela da su ograničavajuće mjere umnogome promijenile svakodnevicu i ograničile pristup različitim pravima.

„Pandemija izazvana širenjem virusa kovid 19 je višestruko uticala i odrazila se na poštovanje i ostvarivanje prava djeteta na adekvatan način“, rekla je Šljivančanin u intervjuu agenciji MINA.

Ona je kazala da je proces obrazovanja preko onlajn platformi predstavljao veliki izazov za djecu i doveo ih u neravnomjeran položaj u zavisnosti od materijalnih sredstava porodice i tehničke opremljenosti.

„Obrazovanje koje je u načelu besplatno je odjednom postalo veoma opterećujuće za porodični budžet - tehnička sredstva, pristup internetu“, dodala je Šljivančanin.

Osim toga, kako je rekla, upitan je i kvalitet pruženog obrazovanja u režimu onlajn nastave.

Prema riječima Šljivančanin, zdravstvene ustanove su bile usmjerene na savladavanje kovid krize, pa se stiče utisak da je pristup djece specijalističkim pregledima bio takođe ograničen.

„U jednom periodu mnoga zanimanja bila su ograničena u pružanju usluga - ugostiteljski radnici, taksi službe, frizeri, kozmetičari, pa su samim tim mnogi roditelji ostali bez primanja, što je dovelo brojne porodice u stanje potrebe“, kazala je Šljivančanin.

Kako je navela, zatvaranje škola, nedostatak aktivnosti na otvorenom, iznenadna nezaposlenost roditelja, rizik od siromaštva, imaju veliku vjerovatnoću da poremete uobičajeni stil života djece.

„Sve to može potencijalno dovesti do promjena u raspoloženju djece, povećane uznemirenosti, nestrpljenja, kao i drugih neuropsihijatrijskih manifestacija“, rekla je Šljivančanin.

Ona je kazala da je od početka pandemije takođe bio u porastu broj slučajeva nasilja u porodici, zlostavljanja djece, kao i nasilja na internetu.

„Zaštitnik se u prethodnom periodu u odnosu na uticaj pandemije na ostvarivanje prava djeteta odlučio za analizu teme mentalnog zdravlja djece tokom pandemije“, rekla je Šljivančanin.

U instituciji Zaštitnika, kako je kazala, smatraju da je mentalno zdravlje djece neopravdano zanemareno i nadaju se da će analizom i preporukama pomoći nadležnim organima u savladavanju situacije u budućnosti, kao i donosiocima odluka da buduće mjere kreiraju u skladu sa najboljim interesom djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније