Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

23. 02. 2022. 15:56 >> 16:00
1

PROF. ŠĆEPANOVIĆ ZA RADIO CG

"Upisujemo previše studenata"

Redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Mara Šćepanović kazala je za Radio Crne Gore da je ne brine pad Univerziteta Crne Gore (UCG) od 150 mjesta na generalnoj Webimetrics-ovoj listi jer, kako ističe, za poboljšanje na polju vidljivosti, koja nosi 50 odsto ukupne ocjene, potrebno je uložiti novac.

UCG se sada se nalazi na 1936. mjestu, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Osim pada na generalnoj listi, pad se bilježi i na poljima uticajnosti, ali i otvorenosti, gdje se UCG nalazi na 4.349. odnosno 1.643. mjestu", rekao je saradnik na programima u CGO Damir Suljević.

Profesoricu Šćepanović ne brine pad na rang listi jer, kako ističe, za poboljšanje na polju vidljivosti, koja nosi 50 odsto ukupne ocjene, potrebno je uložiti novac. Za profesoricu Šćepanović najbitnije je polje izvrnosti gdje je Crna Gora napredovala 260 mjesta.

Iz CGO-a ističu da je predlog Zakona o vioskom obrazovanju platforma za poboljšanje Univerziteta, ali da još nije razmatran u Skupštini, čime je pokazana nedovoljna odgovornost donosilaca odluka.

“Ovim zakonom se moraju regulisati modeli studija, organizacija nastave i ispitnih rokova, kao i ostali parametri koji utiču na kvalitet predavanja”, rekao je Suljević.

Neki od problema su, kako navode iz Centra, tehnički uslovi poput nedovoljnog broja sala za izvođenje nastave, loša organizacija praktične nastave i mali broj predavača.

Suljević i Šćepanović saglasni da upisujemo previše studenata. Kako ističu za naš Radio to onemogućava nastavni kadar da izađe u susret tolikom broju upisanih i da se prenese potrebno znanje. Univerzitet Crne Gore je dobio budžet od 25 miliona eura, što je više u odnosu na prethodne godine.

U CGO-u zaključuju da bi se uz kontrolu i pravilno upravljanje novcem moglo ostvariti poboljšanje na polju visokoškolskog obrazovanja.

Ivana Vlaović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније