Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

22. 03. 2022. 15:56 >> 16:00

ALARMANTNA ČINJENICA

U školama dvostruko manje djevojčica sa invaliditetom nego dječaka

Nasilje nad ženama i djevojčicama sa invaliditetom, kao i položaj osoba sa invaliditetom u obrazovnom sistemu, bila je tema sastanka koji je održan danas, a organizovala ga je ministarka Vesna Bratić u prostorijama MPNKS zajedno sa državnom sekretarkom Milicom Kadović, predstavnicom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Anđelu Radovanović, programskom menadžerkom Draganom Đokić i psihološkinjom UMHCG.

Anđela Radovanović izrazila je zahvalnost na interesovanju MPNKS o ovako važnim temama i prezentovala projekat „Osnažene“, realizovan uz podršku ambasade SAD i Komisije za demokratiju koji je imao za cilj da osvijetli nasilje nad ženama i djevojčicama sa invaliditetom.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste da mnoge žene i djevojčice sa invaliditetom ističu da nemaju dovoljno znanja i vještina da prepoznaju nasilje, ni da odgovore na njega", kazala je ona.

Radovanović je istakla da je još jedna alarmantna činjenica da se specifični oblici ekonomskog nasilja, kao što je ukraćivanje obrazovanja, ne percipiraju kao takvi od strane žena sa invaliditetom niti njihovih porodica, kao ni od nadležnih organa koji bi trebali da ih zaštite i usmjere kako da traže svoja prava, te da je djevojčica sa invaliditetom u obrazovnom sistemu skoro dvostruko manje nego dječaka.

"Saradnja sa MPNKS bi bila izuzetno značajna u pogledu osnaživanja djevojčica koje su u osnovnim i srednjim školama da prepoznaju nasilje, te da bi se zajedničko djelovanje trebalo usmjeriti na problem diskriminacije žena kroz jezik i govor mržnje koji je u porastu", ističe Radovanović.

Ministarka Bratić predočila je da bi svako dijete sa invaliditetom, bez obzira na stepen invaliditeta trebalo da ima asistenta u nastavi, i da bi na taj način svakom djetetu bila pružena šansa da postigne bolje rezultate u nastavi i stekne adekvatne životne vještine.

"MPNKS je spremno da podrži inicijativu Udruženja mladih sa hendikepom u pogledu osnaživanja djevojčica za borbu protiv svakog oblika nasilja",istakla je ona.

Kazala je da je obilazak škola koje rade sa ovom polupacijom i samih učenika najbolja praksa, te da će Ministarstvo pored direktnog učešća u ovakvim akcijama inicirati i kampanje koje ćeimati za cilj uključivanje djece sa invaliditetom u sve aspekte života i društva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније