Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

11. 04. 2022. 17:01 >> 17:02

CETINJE

Svečano obilježen Dan Centralne banke i decenija Muzeja novca

Dan Centralne banke (CBCG) i jubilej – deset godina od osnivanja Muzeja novca CBCG, danas su svečano obilježeni u njegovim prostorijama na Cetinju.

Osvrćući se na prethodnih deset godina Muzeja novca, guverner Radoje Žugić kazao je da je Centralna banka njegovim osnivanjem željela da posjetioce upozna sa novcem koji je kroz vjekove cirkulisao na našim prostorima, da im omogući jedinstveni numizmatički osvrt na dio crnogorske prošlosti, ali i da ih upozna sa ekonomskom istorijom Crne Gore.

“Od početnog, skromnog fonda Muzeja, njegovim kontinuiranim obogaćivanjem, kroz otkupe, ustupanja od strane drugih institucija, donacije i poklone, došlo se do današnjeg broja od preko dvije hiljade eksponata“, kazao je Žugić.

On je naveo da je njihova želja bila i da doprinesu podizanju opšteg nivoa znanja najšire javnosti o istoriji novca, ulozi Centralne banke u društvu i ostalim finansijskim temama.

„Uz brojne druge aktivnosti koje Centralna banka realizuje, Muzej novca predstavlja važan segment društvene odgovornosti naše institucije“, naglasio je Žugić.

Otvarajući izložbu likovnih radova predškolaca JPU „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja na temu Muzej novca, Žugić je istakao da su kroz rad i trud uložen u pripremu radova, najmlađi na najljepši način, kroz izraz svoje kreativnosti i talenat, doprinijeli onome što je zajednički cilj svih nas – a to je očuvanje i njegovanje bogatog i jedinstvenog crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Povodom značajnog jubileja, Centralna banka je omogućila besplatan ulaz u Muzej novca do kraja godine.

Događaju su prisustvovali članovi Savjeta Centralne banke, rukovodstva Prijestonice Cetinje i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Dan CBCG 11. april, pored svečanosti na Cetinju, obilježava se i akcijom dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih. Ranije danas, dodijeljene su Godišnje nagrade za najbolji diplomski, magistarski i doktorski rad iz oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније