Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 12. 2013. 16:01 >> 16:01

U CRNOJ GORI

IJZ: Nijesmo uočili superbakteriju

Institut za javno zdravlje nema informacije da je kod pacijenata u Crnoj Gori ustanovljena superbakterija, saopšteno je Portalu RTCG iz te institucije. Da bi se smanjio rizik od nastajanja NDM-1, ljekari i bolnice treba da podignu svijest i znanje u vezi korišćenja antibiotika. Prekomjerno korišćenje može biti razorno, te ih treba koristiti na odgovarajući način, saopštili su iz Instituta.

 

Kako su nam saopštili, Centru za medicinsku mikrobiologiju u 2013. godini nije nađena gram negativna bakterija koja u svom fenotipu ima gene za lučenje NDM-1 karbapenemaze.

Naučnici su 2010. godine otkrili novi gen među bakterijama koje su visoko otporne čak i na najjače antibiotike, a stručnjaci kažu da se ta superbakterija, pronađena u Indiji i drugim djelovima južne Azije, pojavila i kod pacijenata u Evropi i SAD. Prva tri slučaja NDM-1 u Sjedinjenim Američkim Državama su prijavljena u junu 2010.

Otkriće je napravljeno na genu, nazvanom Nju Delhi metalo beta-laktamaza ili NDM-1, koji se nalazi u bakterijama otpornim na skoro sve postojeće antibiotike (peniciline, cefalosporine) uključujući i najjaču grupu nazvanu karbapenemi. Ovdje se ne radi samo o širenju jedne bakterije, već je riječ o širenju otpornosti među bakterijama.

„NDM- 1 se prenosi bakterijama koje najčešće naseljavaju crijeva. Sojevi se prenose sa osobe na osobu putem kontakta sa zaraženim rukama ili preko predmeta. Pa se rizik prenosa može smanjiti sa praksom dobre higijene ruku. Ovo uključuje pranje ili dezinfekciju ruku poslije korišćenja toaleta i prije pripremanja hrane. U bolnicama, higijena ruku je kritična i bolesnici sa NDM-1 treba da budu smješteni  u privatnim sobama, a zdravstveni radnici  treba da koriste zaštitnu opremu (rukavice) prilikom ulaska u sobu“, savjetuju iz Instituta za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније