Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vanja Kovačević, TVCG ]

30. 05. 2022. 20:10 >> 23:19
11

PORUKA SA OKRUGLOG STOLA

"Država ne smije da ugrozi pravo na slobodu vjeroispovijesti"

Vjerske slobode u Crnoj Gori naziv je okruglog stola koji je je organizovala Građanska inicijativa 21. maj, a koji je održan u Biznis centru na Cetinju. Na naučnom skupu na kojem su se čula relevantna mišljenja o temi, istaknuto je da su pluralizam i sloboda osnov demokratije. Država može da interveniše u sporovima, ali nikome ne bi smjela da ugrozi prava na slobodu vjeroispovijesti, jedna je od ključnih teza izrečena na skupu.

Nije problem vjeroispovijest, problem je kada se vjersko pravo zloupotrijebi u političke svrhe jedna je od poruka sa okruglog stola.

Profesor prava Nebojša Vučinić govorio je o slobodi vjeroispovijesti kroz prizmu novovijekovnog razvoja navodeći zanimljive granične slučajeve pritom ističući savremeni aspekt problematike .

“Pravnici kažu najprirodnije ljudsko pravo to je onaj koncept koji nazivamo duhovni i moralni integritet ličnosti, jer kroz formiranje i mijenjanje ubjeđenja odražava se taj građanski koncept pojedinca”, poručio je Vučinić.

Tema izlaganja Šerba Rastodera bila je Islamska zajednica u Crnoj Gori. Pored toga, akademik Rastoder ukazao je na stepen vjerovanja kod nas ukazujući pritom i na Zakon o vjeroispovijesti koji je bio donedavno u žiži interesovanja.

Aleksandar Stamatović je dileme savremenog crnogorskog društva, kako kaže, pokušao je da svede na nivo razumljiv prosječnom građaninu, ističući pritom i problematiku crkvene infrastrukture, dok je Ivan Jovović govorio o ulozi crkvenih zajednica u protekle tri decenije.

Jedan od najvažnijih zaključaka okruglog stola u organizaciji Građanske inicijative 21. mak. na kojem su se čula i druga relevantna mišljenja bio je da događaji poput ovog trebaju da budu obilježeni, bez obzira na oprečna mišljenja, tolerancijom i uvažanjem drugog.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније