Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dženana Kuć, TVCG

15. 06. 2022. 07:03 >> 07:00

RODITELJI NAJAVLJUJU PROTESTE

Učenici škole u Dacićima godinama u neuslovnoj zgradi

Učenici Osnovne škole u Dacićima kod Rožaja godinama pohađaju nastavu u nehumanim uslovima. Objekat škole koji je uništen u požaru prije više od dvije godine do danas nije rekonstruisan. Roditelji pozivaju nadležne da što prije riješe taj problem, jer će u protivnom organizovanti protest.

Dvadeset četiri učenika osnovne škole u rožajskom selu Daciće kraj školske godine dočekali su u neuslovnim prostorijama. U požarima koji su prije dvije godine uništili preko 160 hektara šuma stradao i je objekat jedine obrazovne ustanova u toj opštini u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku.

"Ja imam dvoje djece u školi. Kao što vidite, škola je zapaljena, male su učionice, dosta je teško", kaže roditelj Redža Dacić.

Direktor OŠ "Daciće" Šefćet Dacić kazao je da su prostorije veličene od 7 do 9, 10 metara kvadratnih, ne ispunjavaju elementarne uslove za izvođenje nastave.

"Nastava se trenutno izvodi u objektu ambulante i u jednoj prostoriji škole koja nije bila u potpunosti oštećena, pa je nekom manjom investicijom preuređena i osposobljena za rad", kažao je Dacić.

Predsjednik Školskog odbora Ali Daci ističe da su upravo završili jednu tešku školsku godinu, gdje su predavanja održali u jednom objektu koji ne zaslužuje da bude škola, niti ispunjava uslove za jednu školu, s tim što su učenici i nastavnici bili redovni u nastavi, ali u jako lošim uslovima.

Adem Dacić, predsjednik MZ Daciće, kaže da je sramota da nam djeca u 21. vijeku idu u ovakvu školu.

"Pozivam premijera, ministra prosvjete i potpredsjednika Vlade da obiđu ovu školu i da izađu u susret i da nam daju odgovor zbog čega ne počinje izgradnja škole", kaže Dacić.

Iz Ministarstva prosvjete su nas obavijestili da je Uprava javnih radova u 2021. godini upodobila administrativne uslove u pravcu adaptacije objekta, te da ih je izvođač radova obavijestio da će sa izvođenjem radova početi u toku narednih dana. Napominju i da je bilo planirano da radovi počnu u oktobru minule godine, ali da su zbog loših vremenskih prilika odloženi.

"U usmenoj formi smo ovih dana dobili informacije da će radovi početi narednih dana, ali narednih dana to je neodređeno i ja zaista imam sumnje u to da li će ustvari se nešto pokrenuti po tom pitanju", kaže direktor škole.

"Danas sutra, danas sutra, škola se pravi, od toga do sada ne vidimo ništa", ističe Redža Dacić.

I Ali Daci je sumničav.

"To se 100 puta do sada pričalo, ali nije se dogodilo", kaže.

A ukoliko radovi ne započnu narednih dana mještani Dacića najavljuju protest kako bi, ističu, stavili javnosti do znanja da njihova djeca ne mogu nastaviti dalje školovanje u trenutnim uslovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније