Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina business [ R.B. ]

01. 07. 2022. 11:18 >> 11:16

IZ ITF PISALI PREMIJERU

Omogućiti pregovore o kolektivnom ugovoru za pomorce

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) apelovala je na Vladu da, bez odlaganja, usvoji neophodne mjere koje će dovesti do početka pregovora i zaključenja nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce.

ITF je, u dopisu upućenom premijeru Dritanu Abazoviću i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, naveo da daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (SSRPBT) u njihovom nastojanju da potpišu nacionalni kolektivni ugovor za pomorce.

„Nastavićemo pažljivo da pratimo tok postupka u nadi da će Vlada preduzeti odgovarajuće mjere i radnje u skladu sa tim“, navodi se u dopisu koji je potpisala pomorska koordinatorka ITF-a, Jacqueline Smith.

Ona je kazala da ITF, kao globalna sindikalna federacije sa 670 udruženih sindikata iz 150 zemalja koja predstavlja 18 miliona radnika širom svijeta, smatra da su pregovori u vezi nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce neopravdano blokirani i da navedeni razlozi nijesu u vezi sa pitanjima koja su predmet tog ugovora.

Smith je podsjetila da je SSRPBT pokrenuo postupak kolektivnog pregovaranja sa Unijom poslodavaca (UPCG) za nacionalni kolektivni ugovor za pomorce, kao i da je Vlada jedna od ugovornih strana za njegovo zaključivanje.

Ona je dodala da ih je predsjednik SSRPBT, Agim Mila, obavijestio da je na sastanku 9. maja direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija, Tanja Janović, kazala da ne postoje uslovi za početak pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru za pomorce.

„Imajući u vidu da Crna Gora ima dugu pomorsku tradiciju, ITF je šokiran beskompromisnim stavom direktorice Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija“, navodi se u dopisu.

Smith je podsjetila da je kolektivno pregovaranje pravo predviđeno Konvencijom Međunarodne organizacije rada o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, koju je Crna Gora ratifikovala 3. juna 2006. godine. Stoga je, prema njenim riječima, uslov crnogorskog zakona da se dozvoli kolektivno pregovaranje.

„Kada direktorica u Ministarstvu koje predstavlja Vladu odbije da ispuni propisane obaveze u vezi kolektivnog pregovaranja, Vlada čini nepoštenu praksu iz oblasti rada koja je potpuno neprihvatljiva. Ovakvo ponašanje utiče na međunarodni ugled Crne Gore, kao i na odnose između crnogorskih brodara i zakupaca njihovih brodova“, kazala je Smith.

Ona je rekla da je ITF usvojio politiku shodno kojoj brodovi nacionalne državne pripadnosti moraju imati posadu nacionalnih pomoraca koji su pokriveni nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojem pregovaraju nacionalni sindikati, u ovom slučaju SSRPBT.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније