Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

07. 07. 2022. 15:40 >> 15:40
10

RAZLOG NEUSPJEHA U SARAJEVU

Slabo interesovanje za matematiku, nedovoljno učenika za takmičenje

Crnogorski učenici zauzeli su protekle nedjelje posljednje mjesto na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu. Iz Ministarstva prosvjete su za Portal RTCG kazali da je razlog za loš rezultat slaba zainteresovanost đaka za takmičenja u matematici, zbog čega je naš tim imao manje takmičara nego što je to propisi dozvoljavaju.

Na takmičenju je učestvovalo 109 učenika iz 19 zemalja, pobjednik je bila Rumunija sa 224 poena, dok je Crna Gora osvojila samo dva. Na predposljednjem mjestu ekipa iz Albanije je imala 22 poena.

Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da ne postoji veliko interesovanje naših učenika za matematiku.

"Od približno 7500 učenika 9. razreda, oko 0,5 odsto njih učestvuje na Državnom takmičenju, dok je taj procenat za srednjoškolce još niži", saopšteno nam je iz Ministarstva.

Ističu da postignutim rezultatima na Državnom takmičenju, kao društvo u cjelini ne možemo biti zadovoljni.

"Iz tog razloga Crnu Goru ne predstavlja šestočlan tim kao što propozicije takmičenja dozvoljavaju, već našu zemlju predstavljaju uglavnom tri ili četiri učenika. Smatramo da treba obezbijediti kontinuitet u učestvovanju, u cilju popularizacije matematike kod budućih takmičara, iako se, s obzirom na veličinu naše populacije, ne očekuje u svakoj generaciji zadovoljavajući uspjeh", kazali su iz Ministarstva.

Pojašnjavaju da Državno takmičenje iz Matematike, prirodnih nauka i stranih jezika organizuje Ispitni centar, a učestvuju učenici koji su zadovoljili tražene kriterijume na školskim takmičenjima.

"Pobjednici takmičenja, tj. osvajači prvog, drugog i trećeg mjesta su članovi ekipa koje predstavljaju Crnu Goru na međunarodnim takmičenjima. Ispitni centar, u saradnji sa profesorima Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore obezbjeđuje takmičarske testove i organizuje pripreme takmičara uzrasta do 15,5 godina za učešće na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, i pripreme srednjoškolaca za Balkansku matematičku olimpijadu i Međunarodnu matematičku olimpijadu", navodi se u odgovoru Portalu RTCG.

Kazali su da su takmičarski zadaci nestandardni problemi koji svojim sadržajem i zahtjevima u potpunosti nadilaze predmetno gradivo koje se izučava na časovima, zbog čega je priprema nadarenih učenika za takmičenje iz Matematike veliki izazov za svakog nastavnika.

Za deset godina 23 medalje matematičara

Iz Ministarstva ističu da su na prethodnim takmičenjima osvojane medalje i imali smo rezultate na koje je Crna Gora ponosna.

Saopšteno je da su crnogorski učenici od 2012. godine osvojili 23 medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), Balkanskoj međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (BMO), Juniorskoj balkanskoj međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (JBMO).

"Naši nekadašnji takmičari su studenti prestižnih svjetskih univerziteta i treba da budu primijer i motivacija svim mladim ljudima", naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Godina

Takmičenje

Medalja

2012.

JBMO

Dvije bronze

2013.

JBMO

Srebro

2014.

BMO

Bronza i dvije pohvale

2014.

JBMO

Dvije bronze

2015.

IMO

Bronza

2015.

JBMO

Srebro

2016.

BMO

Bronza

2016.

JBMO

Bronza

2016.

IMO

Srebro

2017.

BMO

Srebro i bronza

2017.

JBMO

Dvije bronze

2017.

IMO

Bronza i dvije pohvale

2018.

BMO

Dvije bronze

2018.

JBMO

Dvije bronze

2019.

BMO

Bronza i pohvala

2020.

IMO

Srebro i dvije pohvale

2020.

BMO

Dvije bronze i pohvala

2021.

IMO

Srebro i pohvala

2021.

BMO

Bronza

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније