Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tufik Softić ]

12. 07. 2022. 07:15 >> 07:21
3

RAKETIĆ ZA PORTAL

Iz Andrijevice se svake godine odseli 169 mladih, Vlada da reaguje

Potpredsjednik opštine Andrijevica Veselin Raketić upozorio je da takozvana bijela kuga i migracije prijete da promijene demografsku sliku te sjeverne opštine. On je za Portal RTCG kazao da lokalna uprava ne može mnogo uraditi da se ti negativni trendovi zaustave, te je pozvao državne institucije i Vladu Crne Gore da  im pomognu u skladu sa strateškim opredjeljenjima za razvoj sjevera države.

“Nama iz opštine Andrijevica svake godine, prema pokazateljima koji su vrlo precizni, ode, odnosno odseli se, 169 mladih ljudi. Andrijevica nije Njujork pa da se to ne osjeti, nego je to tragedija. Mi moramo tražiti način da to zaustavimo, jer se u potpunosti mijenja demografska slika grada i opštine", naveo je Raketić.

Prema njegovim riječima, ovaj podatak je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je još bio odbornik lokalnog parlementa.

"Sa druge strane imate podatak da se u desetak sela koja gravitiraju Komovima, posljednjih nekoliko godina nije rodilo ni jedno dijete", rekao je Raketić, funkcioner Nove srpske demokratije.

On kaže da situaciju tragikomičnom dodatno pričinjava činjenica da se radi o onom području gdje je izgrađeno preko deset malih hidrolektrana i gdje se nemislosrdno eksploatišu prirodni resursi.

“Zamislite samo, dvanaest malih elektrana je na tom području, a niko od omladine iz tih sela ne radi. Preko dvadeset miliona eura se godišnje, što kroz zaradu od struje, što kroz kroz račune za struju, odnosno podsticaj za takozvane obnovljive izvore energije, odlije sa teritorije tih sela. Vode, šume, turistički resursi, sve je maksimalno napadnuto, a lokalno stanovništvo od toga nema nikakve koristi”, kaže Raketić.

Potpredsjednik opštine Andrijevica ističe da lokalna uprava ima strategiju u pogledu zaustavljanja zabrinjavajućih migracija.

“Jednom prilikom sam rekao kako bi najbolje bilo da se sve te male elektrane konfiskuju. Pošto to nije, naravno, moguće, onda se makar vlasnici moraju prinuditi da zaposle stanovnike mjesta i sela na čijem području su izgrađene”, kaže Raketić.

On smatra da je potrebno razmotriti mogućnost aktiviranja fabrike za proizvodnju sira koja je davno izgrađena u mjesnom centru Konjusi, ali nikada nije proradila, i gdje bi se moglo zaposliti nešto mladih sa tog područja.

“Razmišljamo, takođe, i o boljoj valorizaciji avanturističkog centra Mojan, koji je prije nekoliko godina izgrađen. I tamo može da se zaposli nešto seoske omladine” – kaže Raketić.

Prema njegovim riječima, potrebno je aktivirati i sve moguće turističke resurse, kojih u ovoj sjevernoj opštini ima mnogo.

“Postoji mogunost da se uvežu turistički resursi, novi i budući kapaciteti Komova i Jelovice, odnosno Bjelasice, pa da se i tu nadje prostora za zapošljavanje mladih ljudi”, smatra potpredsjednik opštine Andrijevica.

Da nije u pitanju samo seosko područje, govori podatak da je u gradskoj školi u Andrijevici ove godine upisano samo dvanaest prvaka.

“Ako bi se ovakav negativan trend nastavio, kada se radi o rađanju djece i migracijama, za tri ili četiri godine više neće imati djece za polazak u osnovnu školu. To bi za posljedicu, u dogledno vrijeme, imalo pitanje opravdanosti opstanka srednjih škola u gradu” – upozorava Raketić.

On zato apeluje da Vlada počne hitno da spovodi strateške mjere za razvoj sjevera Crne Gore, posebno najsiromašnijih opština, kakva je Andrijevica.

“Sigurno je da mi sami ne možemo ništa učiniti ozbiljnije po tom pitanju. Potrebna su nam ulaganja u planinski turizam i poljoprivredu prije svega. Potrebni su i podsticaji privrednim preduzetnicima, jer ovakvi negativni trendovi su ozbiljnije počeli upravo sa gašenjem industrijskih kapaciteta u ovom gradu, kojih je bilo dosta, i kada je mnogo ljudi ostalo bez posla. Država nam mora pomoći da radimo nešto po ovom pitanju i problemu" kazao je Raketić.

Potpredsjednik opštine Andrijevica je podsjetio da je ta varošica, poslije Cetinja, krajem prošlog vijeka imala najviše pismenih i prvu biblioteku, kao i da je dala velika imena literature, nauke, medicine, umjetnosti.

“Zbog toga ne smijemo dozvoliti da na početku ovog vijeka, nakon te velike i značajne epohe, u Andrijevici stane život”, rekao je Raketić za Portal RTCG.                 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније