Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

05. 09. 2022. 20:56 >> 21:14
2

OTVOREN 15. REACT

Berlinski proces i Otvoreni Balkan nijesu zamjena za EU

Crna Gora je spremna da zatvori veliki broj poglavlja vezanih za pristupanje EU, ali zbog tehničkih prepreka to još uvijek nije uspjela da postigne. Jedna od tih prepreka je Sudski savjet koji još nije formiran zbog "političkih igara", jer "nekome odgovara da sebi pripiše uspjeh" za njegovo formiranje, kazao je premijer Dritan Abazović, govoreći na 15. Regionalnom evroatlantskom kampu, REACT, koji je u organizaciji ALFA Centra počeo danas na Žabljaku.

Kako je istakao, uvjeren je da će Crna Gora i dalje zadržati lidersku poziciju i da neće dugo čekati da se nađe pred vratima EU.

"Vjerujem da Crna Gora ima sistem koji može brzo da se transformiše, ali ne u ovakvim političkim uslovima. Nažalost, ovdje smo, mislim i na Crnu Goru i na region, opterećeni politikom, jer nam je fokus na pogrešnoj strani i stalno krivca tražimo u nekom drugom. Imamo sve uslove da imamo visok životni standard, samo da raskrstimo sa tim politikama gdje od svake stvari pravimo da je dan D", kazao je premijer.

Abazović smatra da su regionalne inicijative, poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana, dobre i da nijesu zamjena za Evropsku uniju koja, uostalom, cijelo vrijeme zagovara regionalnu saradnju. Međutim, limitirajući faktor u toj saradnji je povjerenje koje regionu nedostaje.

"Kada su politički odnosi na visokom nivou, onda kao rezultat imamo ekonomski napredak", kazao je premijer.

Smatra da, ne samo u Crnoj Gori, nego i u čitavom regionu, korupcija generiše nacionalizam, i namjerava da se tom temom pozabavi sa naučnog apekta onog trenutka kada izađe iz politike. Dobro je, kako je kazao, što se sve više pojavljuju snage koje ruše taj koncept, iako i dalje ima veliki broj onih koji netačnim i neracionalnim stvarima guraju zemlju u sukobe.

Partijsko zapošljavanje manje, ali nažalost neće biti eliminisano

Odgovarajući na pitanje o partijskom zapošljavanju kazao je da je u Crnoj Gori zastupljeno u značajno manjoj mjeri nego ranije, kao i da, nažalost, ono neće biti eliminisano.

Na pitanje kada će Svetozar Marović biti izručen Crnoj Gori, premijer je kazao da to ne zavisi od Crne Gore, da oni mogu da lobiraju da se to što prije dogodi i da će se to, ako bude dobre i racionalne politike sa obje strane, i dogoditi. Kako je rekao, ko god se u Crnoj Gori ogriješi o zakon uglavnom bježi u Srbiju, i to rade upravo najveći protivnici politike Srbije.

"Koga god sam optužio, taj je već u procesu ili će biti", kazao je Abazović. 

Premijer je kazao da se za dvije godine dosta stvari iskristalisalo i da situacija nije identična onoj poslije 30. avgusta, da je Crna Gora ispoštovala sve obaveze, da nema ništa protiv novog dogovora, kao i da će lokalni izbori biti dobar pokazatelj i možda stimulans da se ide u parlamentarne izbore, ili da se traži neka druga opcija.

Kovač: Pod udarom novog zakona i oni na koje je imovina prenijeta

Prvo predavanje održao je ministar pravde Marko Kovač, koji je govoreći o Zakonu o porijeklu imovine kazao da njegov značaj prevazilazi formalno-pravni domen, jer osim jačanja zakonodavnog okvira, država "šalje jasan signal da se kriminal ne isplati".

"Novina je što se predloženim izmjenama i dopunama po prvi put pojavljuje zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, a uvodi se i finansijski izvještaj“, kazao je Kovač.

Ministar je odgovarajući na brojna pitanja objasnio da će predloženim izmjenama "pod udarom" biti sva lica na koja je imovina prenijeta, da će biti primjenjiv i na krivična djela kojima je stečena imovina a koja su se desila prije deset godina, pod uslovom da nijesu zastarjela.

Objašnjavajući predložene izmjene i dopune, ministar je istakao da će one ubrzati podizanje optužnica i da je u proteklom periodu doneseno 14 odluka o trajnom oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela. Predložene izmjene i dopune, prema riječima Kovača, neće riješiti "sve naše probleme", ali će u sprezi sa ostalim zakonskim rješenjima dati pomak.

Promjene u Vladi neće uticati na usvajanje zakona

Smatra da promjene Vlada neće uticati na usvajanje predloženih izmjena i dopuna, jer ne vjeruje da bilo koja Vlada može imati nešto protiv, tako da prilikom izglasavanja očekuje najveći stepen saglasnosti ili konsenzus. Njihovo neusvajanje bi poslalo lošu poruku investitorima, smatra ministar, jer svi oni očekuju pravnu stabilnost, a ne postupke koje traju godinama.

O značaju pregovaračkih procesa za stabilnost u regionu, govorili su panelisti Oliver Andonov, bivši ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije i vanredni profesor na Vojnoj akademiji, kao i Astrit Istrefi, u ime Balkan foruma iz Kosova, uz aktivno učešće mladih koji su konstruktivnim pitanjima željeli da saznaju nešto više o pomenutoj temi.

Milošević: Šverc duvana teško dokazati, kriminalne grupe, ipak, "udarene po džepu"

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, govorio je o švercu cigareta i poteškoćama da se dokaže to teško krivično djelo.

Kako je istakao, u njega je uključen veliki broj osoba i uglavnom strada vozač, ali zaplijenjenim kontejnerima kojih je do sada bilo 150, pa iako niko nije uhapšen, kriminalne grupe budu "udarene po džepu, jer svaki zaplijenjeni kontejner je 200 hiljada eura izgubljenih za tu grupu".

Kako je kazao, politička turbulencija uvijek dobro pogoduje kriminalu, a borbi protiv kriminala treba planski stabilna Vlada.

U planu formiranje poreske policije

Odgovarajući na pitanje o dobrim i lošim stranama Otvorenog Balkana, Milošević je kazao da je to sa racionalnog aspekts dobro za Crnu Goru, ali da sa mora biti oprezan i naći model kako da se država zaštiti i spriječi šverc. Istakao je porast poreske naplate, rast PDV za 25%, kao i mogućnost formiranja poreske policije koja bi se bavila utajom poreza.

Na ovogodišnjem REACT-u učestvuje 50 mladih iz zemalja regiona, a tokom četiri dana, imaće priliku da čuju predavanje od 17 predavača i panelista.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније