Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

26. 10. 2022. 06:30 >> 06:27

GRECO

"Morate imati čvrst mehanizam za žalbe na rad policije"

Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) preporučuje Crnoj Gori da bude uspostavljen čvrst spoljni mehanizam za žalbe na rad policije, nezavisan od policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To su naveli u izvještaju o Crnoj Gori, ističući da trenutno ne mogu da znaju da li Savjet za građansku kontrolu rada policije može biti odgovarajuće tijelo za obavljanje tako važne funkcije.

Izvještaj analizira efikasnost okvira koji postoji u Crnoj Gori za sprečavanje korupcije među osobama na najvišim izvršnim funkcijama, a to su predsjednik, ministri, važni zvaničnici i savjetnici i pripadnici policije. Cilj je da se identifikuju slabosti koje treba riješiti, kao i dobre standarde koji postoje ili su u izradi.

Od  vlasti u Crnoj Gori se očekuje da ojačaju napore na prevenciji, u skladu sa GRECO standardima.

Građanska kontrola rada policije institucionalno se ostvaruje kroz Savjet za građansku kontrolu rada policije, predviđen Zakonom o unutrašnjim poslovima, piše u izvještaju.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije prima žalbe javnosti na nedolično ponašanje policije. Takve žalbe se mogu pokrenuti anonimno ili javno, pisanno ili usmeno.Evaluacioni tim je imao priliku da se sastane samo sa jednim predstavnikom ovog savjeta i ne može da formira konačno mišljenje o njegovom pravilnom funkcionisanju i efikasnosti. Međutim, iz ograničenih informacija koje su dostavljene timu izgleda da je ovaj Savjet podložan političkim tenzijama i da ne pruža rezultate koji se mogu koristiti za poboljšanje funkcionisanja policije, uključujući i pitanja integriteta", navodi se u izvješaju GRECO.

Njihov tim, kako se ukazuje, nije dobio dokaz da sastav ovog Savjeta garantuje njegovu nezavisnost i kvalifikaciju njegovih članova da se bave policijskim poslovima.

"Bez obzira na navedeno, tim naglašava da je postojanje tijela van policije i Ministarstva unutrašnjih poslova zaduženog za rješavanje pritužbi građana u vezi sa navodnim nedoličnim ponašanjem pripadnika policije osnovna institucija kojom se izbjegava da se pritužbe protiv policije rješavaju interno od policije (treba izbjegavati 'istraživanje policije od strane policije'). Prije svega, takav mehanizam treba da bude zasnovan na snažnoj podršci javnosti", navedeno je u izvještaju. 

Istaknuto je da trenutno tim ne može da zna da li Savjet za građansku kontrolu rada policije može biti odgovarajuće tijelo za obavljanje tako važne funkcije, ali ne može to ni isključiti.

"Stoga, GRECO preporučuje da se uspostavi čvrst spoljni mehanizam za žalbe protiv policije, nezavisan od policije i Ministarstva unutrašnjih poslova i sa odgovarajućim nivoom znanja za bavljenje takvim stvarima", piše u izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније