Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

14. 12. 2022. 19:48 >> 19:45

ĐUKANOVIĆ

"Latinka Perović razumjela težnju Crne Gore da obnovi državu"

Svojim političkim djelovanjem, i svojim velikim naučnim djelom, Latinka Perović je kao jedna od najmarkantnijih ličnosti na srpskoj i jugoslovenskoj političkoj sceni, obilježila našu epohu. Bila je akter, svjedok i pouzdani hroničar svih važnijih događanja u Jugoslaviji i Srbiji više od pola vijeka, o čemu je ostavila dragocjenu istorijsku građu, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako se navodi u saopštenju povodom smrti istaknute istoričarke, u svim razdobljima svog časnog života Latinka Perović bila je evropsko lice svoje zemlje i svog naroda, simbol novoga i modernoga, kao autentična potvrda da su evropske vrijednosti moguće i na balkanskim prostorima.

"Njen naučnoistraživački rad u otkrivanju i objektiviziranju srpske političke misli od ranog 19. vijeka do danas ostaje u bogatoj naučnoj i kulturnoj riznici Srbije. Mi u Crnoj Gori smo je posebno poštovali i kao izuzetnog poznavaoca balkanske istorije 19. vijeka, kao naučnicu koja je razumijevala suštinu istorijskog i političkog bića Crne Gore tog vremena, ali i kao intelektualca, tumača i podržavaoca savremenih crnogorskih stremljenja. I kao prijatelja. Latinka je sa posebnim senzibilitetom razumijevala težnju Crne Gore da obnovi svoju državu i odbrani svoj identitet, i da se konstituiše kao moderno evropsko demokratsko društvo. Jednako tako je razobličavala pogubnost nacionalizama koji su kroz istoriju nanosili zlo i srpskom i svim drugim narodima na Balkanu", naglašava Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније