Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Slobodan Doknić, TVCG ]

06. 03. 2023. 07:17 >> 07:17

STATISTIKA

U Nikšiću sve više brakova ne funkcioniše, često dolazi do razvoda

Statistika kaže da u Nikšiću raste broj brakova koji ne funkcionišu, pa često dolazi do razvoda. Naročio je to bilo izraženo tokom pandemije, kada je u toj opštini zabilježeno gotovo 170 razvoda, prošle godne brojke su manje. Razloga za rastavljanje supružnika je više.

Nakon povećanog broja razvoda za vrijeme pandemije korona virusom, kada se za dvije godine rastavilo 168 parova, u prethodnoj godini je upisano svega 40-ak razvoda u Nikšiću. 

Kako je rekla Marija Nikčević iz Centra za socijalni rad Nikšić, Šavnik i Plužine, često su razlozi prevara, loša materijalna situacija ili nasilje u porodici.

"Zatim trajno poremećeni porodični odnosi, što može da bude razlog različit pogled na brak i bračne odnose partnera", rekla je Nikčević.

Ivan Šljukić, advokat, smatra da najčešće do razvoda braka dođe iz razloga što se bračni partneri ne mogu dogovoriti o bitnim pitanjima koja su bitna za život.

"Takođe, dolazi do nasilja, ali i do miješanja porodica u sam brak bračnih partnera", kazao je Šljukić. 

Praksa kaže da u velikom broju slučajeva ne dolazi do pomirenja nakon medijacije. A kada se rastavljaju brakovi sa djecom, važnu ulogu ima Centar za socijalni rad.

Nikšević smatra da tu spadaju nalazi i mišljenje kojim se određuje kome će biti povjerena djeca, zatim kako će se održavati kontakt djece sa roditeljem kod kojeg ne žive djeca ili dijete.

"Može i privremene mjere prije nego se okonča sudski postupak", rekla je Nikčević.

Šljukić kaže da nakon nekih 11 godina djeca i sama mogu sugerisati Centru za socijalni rad ko bi od roditelja bolje vodio brigu o njima. 

"A nakon svoje 14. godine već djeca mogu i uslovno birati kod kojeg roditelja će provoditi vrijeme, a sa kojim će boraviti kraći period", ocijenio je Šljukić.

Iako je na papiru broj razvoda manji u ovoj, u odnosu na prethodne dvije godine, iz Centra za socijalni rad napominju da je u Nikšiću došlo do povećanja brakova koji ne fukcionišu.

Nikčević kaže da je u 2021.godini bilo 75 poremećenih bračnih odnosa, da bi ove godine bilo 89 od čega je 40 razvod braka.

A pred nadležnim sudom postoje dva načina za rastavu bračnih drugova, tužba i sporazumni razvod. S druge strane, u prethodnoj godini u Nikšiću sklopljeno je 376 brakova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније