Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 02. 2014. 15:44 >> 15:43

MOŽE KOD PRIVATNIKA

Smanjiti čekanja na specijalističke preglede

Liste čekanja na specijastičke preglede moraju biti smanjene, a svima kojima se pregled zakaže za period duži od 30 dana treba omogućiti uput u privatnu zdravstvenu ustanovu umreženu u sistem javnog zdravstva, poručio je ministar zdravlja, Miodrag Radunović.

Radunović je danas razgovarao sa predsjednikom Saveza udruženja penzionera Crne Gore Brankom Vešovićem i Udruženja penzionera Glavnog grada Savom Barovićem, u cilju obezbjeđivanja dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite te populacije.

Sastanku sa predstavnicima penzionera prisustvovali su i direktori Doma zdravlja Podgorica i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Nebojša Kavarić i Dušan Perović

"Zajednička ocjena učesnika sastanka je da je značajno unaprijeđena zdravstvena zaštita populacije trećeg doba, ali i da se kroz edukaciju i zdravstveno prosvećivanje penzionera i angažman svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu, u kontinuitetu radi i na preventivnim programima i ranom otkrivanju bolesti", kaže se u saopštenju.

Radunović je podsjetio da je u cilju obezbjeđivanja dostunosti terapije, važnost ljekarskog recepta produžena sa 15 na 30 dana, i da se intenzivno radi na uvođenju višekratnog uputa što će, kako je ocijenio, biti veliko olakšanje za pacijente, naročito penzionere.

"Ministar je naglasio i da se moraju smanjiti liste čekanja na specijastičke preglede i omogućiti svima kojima se pregled zakaže za period duži od 30 dana da se upute u privatnu zdravstvenu ustanovu koja je umrežena u sistem javnog zdravstva", navodi se u saopštenju.

Vešović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja u potpunosti posvećeno brizi o zdravlju najstarije populacije.

On je istakao izuzetno dobru saradnju sa Domom zdravlja Podgorica koja je krunisana potpisivanjem Memoranduma o saradnju, i sugerisao da takve sporazume treba potpisati sa svih 18 domova zdravlja u Crnoj Gori.

Kavarić je kazao da Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Udruženjem penzionera Glavnog grada, sprovodi preventivne programe, i da penzioneri svojim sugestijama i predlozima učestvuju u kreiranju zdravstvene politike na primarnom nivou.

On je istakao da je Dom zdravlja Podgorica postigao dogovor sa Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG), tako da će uskoro izabrani doktori pacijentima iz Glavnog grada, informatički zakazivati specijalističke preglede, koji treba da se obave u KCCG.

Perović ocijenio je da je zdravstvena zaštita penzionera vaoma značajno pitanje „koje je sa svojom ozbiljnošću i prioritetima posljednjih godina izuzetno aktuelno“.

On je naglasio da aktivnosti na lokalnom niovu, prije svega u Podgorici i Danilovgradu, treba proširiti na sve crnogorske opštine, za šta je neophodan angažman svih segmenata društva u cjelini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније