Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2014. 08:17 >> 08:24
39

MIHAILO PORUČIO

Crna Gora nema dvije crkve

Crna Gora nema dvije pravoslavne crkve, već samo Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) i dio Srpske pravoslavne crkve (SPC) koju čini i predstavlja Crnogorsko primorska mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srpske eparhije u Crnoj Gori.

 

To je odgovor je mitropolita CPC-a Mihaila na pitanje Pobjede da li Crna Gora treba da ima dvije pravoslavne crkve.

On je rekao da problem crkve ne rješava samo ime, te da će se problem crkve u Crnoj Gori riješiti onda kada se CPC-u uz očuvano njeno sveto ime vrati puni sadržaj tog svetog imena i istorijski vjekovni status do 1918. Godine.

„Neprikosnovene primarne, tradicionalne i domicilne crkve autohtonog crnogorskog naroda i ujedno državotvornog subjekta crnogorske istorije sa cjelokupnom crnogorskom crkvenom imovinom. Ovaj neupitni status CPC ne osporava i sprečava postojanje djelova drugih pravoslavnih crkava u Crnoj Gori, niti vjerska prava i slobode drugih pravoslavnih vjernika da kao građani Crne Gore ostvaruju pravo na slobodu vjeroispovijesti, odnosno svoja vjerska prava i slobode kao dio opštih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom u crkvi u kojoj to žele i hoće, odnosno u djelovima tih pravoslavnih crkava na suverenoj teritoriji države Crne Gore koju moraju priznavati i poštovati ako žele da u njoj ostvaruju svoja prava i slobode“, kazao je Mihailo.

On je rekao da je tačno da svaki narod ima svoju crkvu.

„U pravoslavnom svijetu nacionalno ime je predime odnosno pridjev i predznak crkvenog imena, Crnogorska pravoslavna crkva, Ruska, Srpska, Bugarska, Rumunska, Ukrajinska, Grčka, Moldavska...“, podsjetio je Mihailo.

CPC ima u Crnoj Gori oko 40 manjih seoskih crkava koje su predstavnici crnogorskih plemena i sela kao vlasnici svojim odlukama povratili pod ingerenciju CPC. Takođe, CPC ima i jednu novoizgrađenu crkvu na gradskom području i jednu na Skadarskom jezeru. To znači, da su sve ostale crnogorske crkve i manastiri, a njih je preko 650, pod upravom SPC još od 1920. godine.

Na pitanje koliko ima crkvenog zemljišta u našoj zemlji mitropolit odgovara:

„Stanje u Narodnoj Republici Crnoj Gori kao jednoj od jugoslovenskih republika 1945. godine je iznosilo oko 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljištnog posjeda koji su predstavljale šume, pašnjaci i zemlja. Država je nacionalizovala dio ovog zemljišnog fonda. SPC je od Suda u Stazburu tražila upis na sebe oko 23,6 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišnog posjeda. Njen zahtjev je odbijen od ovog međunarodnog suda i vraćen na nadležnost domaćeg crnogorskog sudstva. Od 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišnog fonda oko polovinu je SPC upisala katastarski na sebe dok je preostala polovina neupisana“, rekao je on, ističući da je CPC u poziciji žrtve.

Tvrdi da se ona samo brani od napada, negiranja, nepriznavanja, svojatanja i prisvajanja od strane SPC.

 

 

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније