Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Snežana Radusinović, TVCG ]

05. 04. 2023. 07:05 >> 10:55

ČEKAJUČI LOKACIJU SEEIIST-A

Naučni projekti da ne zavise od promjene vlada ili ministara

Početkom marta u Skoplju je održan sastanak radne grupe za izbor lokacije regionalnog instituta SEEIIST. Projekat koji je 2017. inicirala Crna Gora u saradnji sa zemljama regiona, trebalo bi da na teritoriju Balkana donese akcelerator za hadronsku terapiju kancera. Na sastanku u Skoplju definisani su uslovi za kandidovanje lokacije za ovaj institut, pa će se Crna Gora naći na listi zemalja koje se prijavljuju da budu domaćin SEEIIST-a. Balkan ovim projektom slijedi primjer Bliskog istoka koji je na principima nauke za mir okupio istraživače iz zemalja sa istorijom sukoba i ratova u međunarodnom naučnom centru SESAME u Jordanu.

Bile su potrebne 23 godine da bi međunarodni istraživački centar SESAME u Jordanu prešao put od vizije do realnosti.

Upravo na tom putu sada je balkanski institut SEEIIST – akceleratorsko postrojenje modelovano po bliskoistočnom receptu.

Institut SESAME jednom polovinom svojih kapaciteta bio bi usmjeren na hadronsku terapiju kancera, a drugom polovinom bavio bi se širokim spektrom naučnih istraživanja poput centra SESAMe u Jordanu gdje se u istraživačke svrhe proizvode elektromagnetni talasi izuzetnog intenziteta.

Elektroni ulaze u akcelerator i kreću se brzinom neznatno manjom od brzine svjetlosti nakon čega emituju svjetlost koja je nekoliko stotina triliona puta intenzivnija od klasičnih rendgenskih zraka.

Pomoću ove svjetlosti dolazi se do značajnih naučnih otkrića. Tako su naučnici u Jordanu sintetisali materijal koji iz vazduha izvlači vodu.

“To su kristali koje dizajniramo na atomskom nivou i to tako da mogu selektivno da izdvajaju vodenu paru iz vlage u vazduhu”, kazao je Kajl Kordova, sa Jordanskog kraljevskog društva.

U centru SESAMe složno rade istraživači iz sukobljenih zemalja Bliskog istoka. Kako bi ovaj koncept nauke za mir zaista zaživio bilo je potrebno vrijeme.

“Potrebna vam je velika međunarodna pomoć poput one koju smo mi imali. Potrebno vam je puno ljudi koji vjeruju da ćete ovo postići jednog dana makar bilo potrebno i 20 godina”, ističe Kamel Džihan, naučnica SESAME-a.

“Izolovanje ovako velikog naučnog poduhvata od dnevne politike je veoma važno. Ovi projekti su strateški, dugoročni,ne bi trebalo da zavise od promjene vlada ili ministara koji se mogu mijenjati na šest mjeseci, jednu ili dvije godine”, kaže Kheled Tukandirektor SESAME-a.

Zato ovakvi projekti, pa i naš SEEIIST treba da budu dio dugoročne orijentacije ne samo jedne zemlje nego cijelog regiona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније