Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2014. 18:58 >> 19:21
6

PROTESTI U PG

MUP osudio napad na policiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije je osudilo napad grupe građana na policajce tokom današnjih neprijavljenih protesta u Podgorici, saopšteno je iz MUP-a.

 

Službenici policije uhapsili su 20 osoba koje su izazvale nerede na današanjem neprijavljenom protestu u Podgorici, tokom kojih su napali i povrijedili devet policijskih službenika, saopšteno je iz Uprave policije.

"Pravo na izražavanje mišljenja i slobodu okupljanja su demokratska prava garantovana Ustavom koja slobodno mogu da ostvaruju svi građani u Crnoj Gori. Međutim, ostvarivanje tih prava mora biti u skladu sa Ustavom i zakonom, mirno i nenasilno", saopšteno je iz MUP-a.

 

Osudili prekomjernu upotrebu sile i kamenovanje

Nevladina organizacija Forum 2010 osudila je prekomjernu upotrebu sile koju je, kako navode, policija primijenila prema učesnicima današnjeg protesta u Podgorici, kao i ponašanje pojedinih učesnika tog skupa koji su se odlučili za rušilačke metode.

"Forum 2010 izražava oštar protest zbog prekomjerne upotrebe sile koju je policija danas primijenila prema građanima koji su se okupili u Podgorici sa željom da iskažu revolt zbog ukupne političke i socio-ekonomske situacije u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju te NVO.

U Forumu smatraju da, bez obzira na to što protestni skup nije prijavljen, nije bilo razloga da policajci pesnicama udaraju građane koji su, na miran i civilizovan način, protestovali u blizini sjedišta Vlade.

"Naš portparol Boban Batrićević nijednim gestom nije izazvao policajca koji ga je, dok je privođen, otvorenom šakom udario u glavu. Zato zahtijevamo od Uprave policije da sankcioniše svoje pripadnike koji su dali sebi za pravo da batinaju građane", naveli su iz Foruma.

NOVA: Dokaz nedemokratske države

Prekomjerna upotreba sile na današnjem protestu još jedan je dokaz da Crna Gora nije demokratska država, i da je policija samo sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, saopšteno je iz Nove srpske demokratije (NOVA).

Uprava policije je saopštila da je uhapsšeno 20 osoba koje su izazvale nerede na današanjem neprijavljenom protestu u Podgorici, tokom kojih je napadnuto i povrijeđeno devet policijskih službenika.

U saopštenju Nove navodi se da ta stranka najoštrije osuđuje današnje „batinanje građana od strane crnogorske policije“.

"Prekomjerna upotreba sile koja je viđena danas u Podgorici, pokazuje da u Crnoj Gori, pod vlašću Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića, ne postoje ni minimalni uslovi za uspostavljanje demokratskih principa", ocijenjeno je iz Nove.

Prema njihovim riječima, brutalno prebijanje građana je odlika dikatatorskih režima "kakav je i crnogorski, koji policiju koristi kako bi se sačuvala neograničena vlast jednog čovjeka i njegovih partnera iz svijeta organizovanog kriminala".

U Novoj smatraju da je, nakon svega, neophodno pozvati na odgovornost i zakonski sankcionisati onoga ko je naredio današnju akciju policije.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније