Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

27. 04. 2023. 21:33 >> 22:20

ABAZOVIĆ NA KEMBRIDžU

Crna Gora je zemlja sunca, osmjeha i prirodnih resursa

Crna Gora je zemlja sunca, osmjeha, prirodnih resursa koju treba svako da posjeti a ambicija Vlade je da je kreira kao "zelenu destinaciju", istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom predavanja koje je danas održao na Kembridžu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je u razgovoru sa Brendanom Simsom, profesorom istorije evropskih međunarodnih odnosa, studentima i zainteresovanom javnošću govorio o zelenim politikama, novom konceptu u održivoj EU politici i modelima suzbijanja nacionalizma kroz borbu protiv korupcije.

„Kreiramo sistem u kojem je svako važan - bez shvatanja demokratskih vrijednosti ne možemo doći ni do ekoloških pobjeda. Svaka vlada na svijetu treba da ima ekološku komponentu u top prioritetima“, naznačio je premijer na Cambridge Union, najstarijem debatnom klubu na svijetu, osnovanom 1815. godine.

On je pred brojnim studentima govorio o važnosti evropskih integracija za Zapadni Balkan, ali i procesa proširenja za EU.

„Sviđa mi se ideja promovisana od strane predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela da zemlje kandidati za članstvo, sjede za stolom sa ostalim članicama, utiču na oblikovanje odluka, dok ne postanu punopravne članice i dobiju mogućnost da glasaju za odluke“, naglasio je premijer Abazović navodeći da zemlje Zapadnog Balkana moraju ojačati međusobno povjerenje.

Kako dodaju iz Vlade, Abazović je prvi predsjednik Vlade sa Zapadnog Balkana koji je gost Cambridge Uniona, a kroz dugu istoriju su, između ostalih, bili gosti ličnosti iz različitih društvenih sfera, poput Vinstona Čerčila, Frenklina Ruzvelta, Ronalda Regana, Margaret Tačer, Dalaj Lame, Bil Gejtsa, Stivena Hokinga, Roberta De Nira, Volodimira Zelenskog, Berni Sanders i brojni drugi.

Govoreći o položaju mladih na Balkanu, premijer Abazović je naveo da mladi, pored ekonomskih razloga, najviše odlaze i zbog nepravde koja ih demotiviše da ostanu, dodajući da će borba protiv organizovanog kriminala i borba za vladavinu prava stvoriti i bolje uslove za mlade ljude u Crnoj Gori.

„Crna Gora je unikatna destinacija i ja želim da ljudi dolaze, rade i ostaju“, naveo je on, zaključujući da Crna Gora ima jednostavne principe zasnovane na prijateljstvu i njegovanju zapadnih vrijednosti.

Predsjednik Vlade Crne Gore je, kako se navodi u saopštenju, zajedno sa domaćinima posjetio prestižni Triniti Koledž i biblioteku Vren iz 17. vijeka, s u čast njegove posjete prikazana je rukopisna bilješka Isaka Njutna, originalno Šekspirovo djelo, Molitvenik iz 15. vijeka i Atlas svijeta iz 1575. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније