Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

01. 05. 2023. 12:25 >> 12:25

TRAJE DO 1. SEPTEMBRA

Na Biogradskom jezeru počela sezona sportskog ribolova

Dok se sa padina Bjelasice snijeg postepeno topi podižući nivo Biogradskog jezera, prvi ribolovci već odmjeravaju prvi ovogodišnji ulov, ozvaničavajući tako početak ribolovne sezone. Direktorica Nacionalnog parka Marija Jovanović očekuje znatno bolju sezonu od prošlogodišnje.

"Na Biogradskom jezeru danas je počela sezona sportskog ribolova i trajaće do 1. septembar 2023. godine. Ulov ribe odvijaće se prema utvrđenim pravilima koji odgovaraju sportskim vodama koji obuhvata dio rijeke Tare kojim gazduje ovaj nacionalni park. Dozvola za jedan dan iznosi 20 eura", kazala je Jovanović.

Protest mještana najavljen za danas odložen je nakon razgovora predstavnika građana i direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, gdje je dogovoreno da se za petnaestak dana ponovo sastanu u Upravnoj zgradni Nacionalnog parka "Biogradska gora" kako bi iznašli konačno rješenje, kazala je Radiju Crne Gore Jovanović.

"Svi oni koji imaju posjede u granicama parka imaju mogućnost besplatnog ulaska u park kao i djeca do 15 godina, kao i mogućnost kupovine godišnje karte u iznosu od 13 eura. Kupovinom karata pomažemo očuvanju nacionalnih parkova i onoga što nam je priroda dala a generacije iza nas sačuvale u autentičnom stanju kako bi trebalo da ostavimo dolazećim generacijama", istakla je Jovanović.

Nacionalni park "Biogradska gora" otvorio je kapije petnaest dana ranije u odnosno na dosadašnju praksu da to bude tradicionalno za 1. maj, na šta je uticalo rano proljeće. Od 14. aprila do nanas prašumu je posjetilo prko 2.500 turista kako domaćih, onih iz regiona tako iz evropskih dražava saopštila je direktorica Nacionalnog parka.

"Tokom zime nacionalni park je zatvoren za posjetioce zbog velikog snijega a i mjera opreza jer se divljač tokom zime spušta do jezera. Obzirom da je zaposlenima primarni cilj očuvanje eko sistema preduzimaju se sve mjere kako bi se sačuvala jedna od tri posljednje prašume u Evropi. Pripadnici Službe zaštite redovno vrše prehranu divljači koja ima pozitivan prirast u odnosu a minule godine. Na određenim lokalitetima, odnosno na hranilištima i solilima dostavlja se balirano sijeno, mineralna sol i žito, ističe Jovanović.

Cijena ulaznice je 4 eura po osobi s tim što je za djecu i osobe sa invaliditetom ulaz besplatan. Postoji mogućnost da se kupi godišnja ulaznica za svih pet nacionanoh parkova za 13 do 15 eura, uz neograničen broj posjeta.

Do sada Nacionalni park Biogradska gora posjetilo je više od 2.500 domaćih i stranih gostiju najčešće iz Izraela i Francuske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније