Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ K.J. ]

05. 05. 2023. 15:15 >> 15:53

PREDSTAVLjANjE STRATEGIJA RTCG

Raonić: Spremni smo da se uhvatimo ukoštac sa svim izazovima

Građani Crne Gore okreću se Javnom servisu u kriznim momentima, kakvih je bilo u našoj zemlji. Imamo povjerenje građana i najveću gledanost i to nam daje dodatnu energiju, poručio je generalni direktor RTCG Boris Raonić. To je kazao na konferenciji povodom predstavljanja Strategije razvoja i Strategije digitalne transformacije za period 2023-2027 naše medijske kuće.

Kazao je da mu je drago što građani prepoznaju značaj Javnog servisa.

"Već 80 godina postojanja slavimo i saputnik smo toliko vremena građanima naše zemlje, dio smo rutine i svjedok najbitnijih i istorijskih događaja. Unijećemo energiju u Javni servis koji je spreman da se uhvati ukoštac sa svim izazovima", rekao je Raonić.

Kaže da smo prepoznali da je medijska scena dozivjela transformaciju.

"Dramatično je promijenjen način na koji građani traže informacije. Digitalno doba u kome kasnimo u Crnoj Gori je na sceni, ali me raduje da smo spremi na izazov. Svjesni smo da je Javni servis jedina crnogorska televizija. Sve ostale sa nacionalnom frekvencijom imaju strane vlasnike. Vidimo kakva je atmosfera u regionu i značajno je prepoznati ulogu Javnog servisa u ovom momentu", navodi Raonić.

Ocjenjuje da uspijevamo u ciljevima, i konstatuje da ima segemenata u kojima još treba da radimo.

"Mogu reći da smo "gasili požare". Znam kakvi su bili pritisci na Javni servis u protekle dvije godine. Neću da elaboriram zašto smo to prošli, ali smo iz toga izašli uspješni. Mislim da imamo povjerenje i najveću gledanost i to nam daje ulog za energiju" naveo je Raonić.

Šefica Misije OEBSA Dominik Vag kazala je da se podržavajući RTCG u izradi dvije strategije, Misija OEBS-a u Crnoj Gori fokusira na transformaciju RTCG u moderan i atraktivan Javni servis.

"Prema principima OEBS-a, nezavisni i pluralistički mediji igraju ključnu ulogu u obezbjeđivanju i održavanju demokratskih društava. Stoga, vlade treba da obezbijede da javni medijski servisi budu politički, uređivački i finansijski nezavisni, kako bi mogli imati aktivnu ulogu u izgradnji dobro informisanog i aktivnog građanstva, u borbi protiv neprovjerenih informacija i podizanju odgovornosti javnih institucija", navela je ona.

Poručila je da kao nacionalni javni emiter, RTCG ima jedinstvenu i važnu ulogu izvora informacija u skladu sa javnim interesom.

"RTCG mora biti servis raznovrsnog sadržaja uz poštovanje etičkih i standarda visokog kvaliteta, faktor društvene kohezije i integracije koji omogućava da se svačiji glas čuje", kazala je Vag.

Digitalni arhiv će biti blago Crne Gore

Dragana Janinović, eksterna konsultantkinja Misije OEBS-a za Strategiju digitalne transformacije, rekla je da su radeći ovaj važan dokument, akcenat stavili na razvoju prikupljanja i čuvanja podataka.

"Unprijedićemo statistiku i izvještavanje, uvodi se OTT platforma, ali se i radi na digitalnom medijskom arhivu koji zaslužuje posebnu pažnju jer je to vrijedan resurs, to je nacionalno blago Crne Gore i bitan istorijski izvor. Ona ne samo da mora da se sačuva već i da se učini dostupnim svima", navela je Janinović.

Proces digitalne transformacije je dugotrajan i sa ove distance, kaže ona, ne može se imati jasan uvid u promjene koje će se desiti u narednih pet godina.

Koordinatorka izgradnje strategije RTCG Aleksandra Vojvodić kazala je da je postavljeno devet ciljeva, čiji je ključni aspekt na prvom mjestu nezavisnost i održivost RTCG.

"Kao i medijski brend od povjerenja u službi javnog interesa, novi model organizacije, raznovrsnost i kvalitet, digitalna transformacija, modernizacija, prepoznatljiv imidž, društvena odgovronost i sinergija sa publikom", rekla je ona.

Vojvodić je rekla da su u procesu izrade strategije tragali za adekvatnim biznis modelom, te da su imali ddileme i izazove.

"Odlučno smo postavili light motiv strateške aktivnosti i to razvoj OTT platforme, on line radio kanala, muzičke produkcije, nelinearnih usluga uz princip "digital first", kao i snaženje mobilnog novinarstva", navela je Vojvodić.

Istakla je da će se kreirati moderni dizajn studija i da ćemo imati i novi logo.

Radio i Televizija Crne Gore u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori danas je u hotelu Cue u Podgorici organizovao javnu prezentaciju Strategije razvoja i Strategije digitalne transformacije za period 2023-2027.

Cilj javne prezentacije je da se zainteresovana i stručna javnost, donosioci odluka, predstavnici domaćih i međunarodnih institucija, civilnog i kreativnog sektora upoznaju sa vizijom i strateškim prioritetima Radio i Televizije Crne Gore u narednom petogodišnjem periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније