Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ T. S. ]

09. 05. 2023. 14:33 >> 14:33

POLOŽENI VIJENCI

U Beranama obilježeno 78 godina od pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na spomenik „Sloboda“ na Jasikovcu i ispred bista sovjetskog maršala Georgija Žukova i oficira Leksa Saičića u Cvjetnom parku u Beranama obilježeno je 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Vijence na Jasikovcu, na mjestu stradanja devet beranskih rodoljuba od strane italijanskih okupatora, položili su predstavnici OBNOR-a Berane 1941 – 1945, delegacije opština Berane i Andrijevica, predstavnici političkih partija i brojni građani i poštovaoci NOB-a.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je podsjetio da je Dan pobjede nad fašizmom, u čast 9. maja 1945. godine, kada je u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, a koju je u ime savezničkih snaga potpisao i ratifikovao sovjetski maršal Georgij Žukov, jedan od najznačajnih datuma u našoj istoriji.

„Time je formalno završen Drugi svjetski rat, najsmrtonosniji rat u istoriji čovječanstva, u kojem je poginulo preko 50 miliona ljudi. Na prostorima bivše Jugoslavije tokom rata život je izgubilo više od 800.000 ljudi. Ne smijemo zaboraviti ogromna stradanja, heroje naše zemlje, najbolje od nas koji su svoje živote dali u borbi za slobodu, za čovjeka, za dostojan život“, naglasio je Todorović.

„Ko za slobodu mre, vječno živi“ – narodna je krilatica koja i ovog 9. maja dopire iz temelja velelepnog spomenika na Jasikovcu, koji, sa svojih šest prstenova, kao buktinja, stremi ka nebesima, dok slavimo Dan pobjede nad fašizmom i duboko se klanjamo sjenima heroja preseljenih u vječnost“ kazao je predsjednik OBNOR-a Berane 1941 – 1945 Petar Labudović.

On je istakao da je ovaj spomenik ponio ime „Sloboda“, kao vječni simbol neuništivih vrijednosti od kojih je satkana pobjeda pravednika, koji tokom Drugog svjetskog rata, sopstvenom krvlju, fašizmu potpisaše smrtnu kaznu.

„Ta krv paravednika je prolivena širom Evrope i svijeta. Prolivena je i ovdje o čemu, između ostalog, svjedoči i ovaj spomenik u obliku metka, podsjećajući nas da su na ovom mjestu, tokom ustaničkih dana 1941. godine, fašistički okupatori strijeljali devet beranskih rodoljuba – Miletu Mitrovića, Danila Joksimovića, Boka Berovića, Miljana Mališića, Božinu Nedića, Boža Lekića, Vukajla Zečevića, Arsa Mališića i Aleksandra Arsenijevića“, rekao je Labudović i naglasio da spomenik objedinjuje ideale zajedničke borbe za slobodu i sve žrtve koje je fašistička ruka poslala u smrt, ali i one preživjele heroje i ratnike koji su se poslije rata, izgrađujući porušenu zemlju i gradeći srećnije društvo, na najbolji mogući način odužili svom rodu.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi Udruženja narodnog stvaralaštva „Đurđevi stupovi“, pjesnik David Lalić i učenica OŠ „Polica“ Nevena Đurišić.

Organizator svečanosti je OBNOR Berane 1941 – 1945, uz podršku Opštine Berane.

Povodom ovog datuma,u Cvjetnom parku, ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov, rukovodstva opština Berane i Andrijevica, predstavnici boračkih organizacija i građani, položili su vijence pred spomen biste maršala Žukova i Leksa Saičića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније