Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 05. 2023. 16:08 >> 17:31

NAGRADE ZA NAJBOLjE

Održana prva robotička liga za osnovce

Prva robotička liga za osnovce „Montenegro makers“ održana je u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, a za najbolja rješenja podijeljene su i nagrade.

Ovaj prestižni događaj organizovan je u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore koji je okupio 58 timova, 220 učenika, 44 mentora/nastavnika iz cijele Crne Gore.

U mlađoj kategoriji nagrade su dobili učenici Novak Laušević i Vasilije Vuković, iz OŠ „Salko Aljković“ iz Pljevalja. Njihova nastavnica je Slađana Knjeginjić. Druga nagrada pripala je učenicama Dorotei Mugoša, Sofiji Milović i Maši Šljivančanin iz OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice. Nastavnica je Marija Mugoš. Treće mjesto osvojili su Nikola Bajčeta i Petar Popović iz OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, čiji je nastavnik Armin Rebronja.

Kada je u pitanju strarija kategorija, prvorangirani su učenici Dženan Ćeranić, Ilijas Mušović, Džemil Hadžibegović i Kosto Jokić iz OŠ „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja, čiji je nastavnik Miloš Đaković.
Drugorangirani su učenici OŠ „Oktoih“ iz Podgorice, Aleksandar Ranković, Luka Vujović, Uroš Vujačić i Aleksandra Ćetković, a čija je nastavnica Biljana Vujošević. 

Treće mjesto pripalo je učenicima OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice, Marku Vukčeviću, Nemanji Velkovskom, Blažu Baroviću i Balši Zdravkoviću. Nastavnica je Marijana Abramović.

Specijalne nagrade za posebno iskazani entuzijazam su dodijeljenje u kategoriji mentora Sretenu Staniću iz OŠ „Vladika Danilo“ iz Zete, a u kategoriji takmičara Ognjenju Vasiljeviću iz OŠ „Radoje Kontić“ iz Pljevalja.

“Liga, koja je prva takve vrste u našoj zemlji, ima za cilj da promoviše nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) među učenicima osnovnih škola. Kroz ovu inicijativu organizatori događaja žele da podrže razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima, kao i da im pruže priliku da steknu praktično iskustvo u robotici”, navodi se u saopštenju.

Učenici su se takmičili na temu „Obnovljivih izvora energije“ gdje programirali robota, tako da robot prođe sve misije i uspješno dođe do cilja.

“Učenici su pokazali izuzetnu posvećenost i strast prema robotici. Osim učenika, značajnu ulogu u uspjehu lige imali su i njihovi mentori, nastavnici, koji su podržavali i vodili učenike tokom priprema za takmičenje”, navodi se u saopštenju.

Ova prva robotička liga za osnovce predstavlja važan korak ka promovisanju STEM obrazovanja i razvoju inovacija među mladima u Crnoj Gori.

U okviru takmičenja je održana i panel diskusija na temu „Savremeni trendovi u obrazovanju“. U panel diskusiji su učestvovali Luka Rakčević zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Bojana Femić direktorka Fonda za inovacije, Dragutin Šćekić konsultant i projektni koordinator iz UNICEF-a, Ljiljana Ivanović načelnica odsjeka za KPR u Zavodu za školstvo zajedno sa moderatorkom panela Nina Drakulić iz organizacije Montenegro Makers.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније