Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

16. 06. 2023. 11:06 >> 11:07

LAZAREVIĆ I KINĐIJ

NATO ciljevi i nacionalne potrebe Albanije i Crne Gore upućuju na blisku saradnju

NATO ciljevi i nacionalne potrebe Albanije i Crne Gore upućuju na blisku saradnju u mnogim oblastima za koje su nadležne oružane snage dvije države, posebno kada je u pitanju kreiranje adekvatnih zajedničkih odgovora na prijetnje koje često prelaze granice i dobijaju regionalni karakter, saopšteno je nakon pograničnog susreta načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Albanije brigadnog generala Arbena Kinđija sa delegacijama.

Sastanak je održan u Baru.
 
Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom radnog susreta dvojica generala razgovarala su o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj, regionalnoj i multilateralnoj saradnji, razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u Vojsci Crne Gore i OS Albanije, kao i nastavku i unapređenju saradnje oružanih snaga dvije prijateljske i savezničke zemlje.

"Potvrđeno je da NATO ciljevi i nacionalne potrebe Albanije i Crne Gore upućuju na blisku saradnju u mnogim oblastima za koje su nadležne oružane snage dvije države, posebno kada je u pitanju kreiranje adekvatnih zajedničkih odgovora na prijetnje koje često prelaze granice i dobijaju regionalni karakter", navodi se u saopštenju.

Shvatajući da se uloga oružanih snaga ubrzano mijenja, te da je izvršavanje vojničkih zadataka dodatno opterećeno potrebom donošenja odluka u kratkom vremenu, sagovornici su se saglasili da zajedničko djelovanje mora podrazumijevati kraće procedure i bolju povezanost na svim nivoima komandovanja dvije vojske.

"Takođe, saglasili su se da raspolaganje sa istim NATO standardima, učešće u istim misijama i aktivnostima Alijanse, kao i na istim vježbama treba da usmjeri donosioce i vojnih i političkih odluka dvije države na uklanjanje svih barijera koje usporavaju komunikaciju i funkcionisanje ovih bezbjednosnih sistema", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Generali su, kako se dodaje u saopštenju, razgovarali o jačanju saradnje vazduhoplovnih jedinica, koja bi uključivala prekogranične aktivnosti iz oblasti medicinskog transporta, pretrage i spašavanja, i uvježbavanja procedura slijetanja na aerodrome u Podgorici i Tirani.

"Kako su naglasili, na taj način bi se otvorio prostor za zajedničko reagovanje i u ekstremnim situacijama kakve su elementarne nepogode, gašenje požara, pomoć kod vještački izazvanih katastrofa, ili drugih sličnih rizika i prijetnji. Granica između dvije prijateljske države treba da zbližava narode i njihove bezbjednosne sisteme, i prelazak sa jedne na drugu stranu ne smije biti opterećen bilo kakvim procedurama koje usporavaju kretanje i reagovanje tih sistema u svrhu podrške građanima obje države", navodi se u saopštenju.

Generali su takođe istakli spremnost i otvorenost za zajedničku obuku pripadnika kontingenata crnogorske Vojske i Oružanih snaga Albanije prije upućivanja u NATO aktivnosti pojačane budnosti (eVA) u Bugarskoj.

"Združeno izvršavanje misije na istoku Alijanse otvorilo je brojne mogućnosti za usklađeno zajedničko djelovanje, što za posljedicu može imati manje troškove i bolje uslove za vojnike obje države", kazali su iz ministarstva. 

Načelnici generalštabova razmatrali su i mogućnosti za potpisivanje sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji između dvije zemlje, istakavši da bi realizacija takve inicijative dodatno otvorila prostor za unapređenje saradnje u oblastima zajedničkih nabavki i modernizacije, logističke podrške, opitovanja i održavanja sve složenijih sistema i sredstava. Izrazili su spremnost za razmjenu inžinjerijskih jedinica za saniranje lokalnih puteva i poboljšanje uslova života za građane u slabije dostupnim ruralnim područjima.

Lazarević i Kinđi razgovarali su i o zajedničkoj alpinističkoj obuci u ljetnjim i zimskim uslovima na sjeveru Crne Gore, kao i izvođenju artiljerijskih bojevih gađanja na poligonima u Albaniji.

Na sastanku je bilo riječi i o snaženju saradnje mornarica dvije zemlje.

"Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore upoznao je albanskog kolegu sa planom nabavke dva nova patrolna broda za potrebe Mornarice, a razgovaralo se i o eventualnom angažovanju crnogorskih pomorskih oficira i podoficira na brodovima Mornarice Albanije koji učestvuju u NATO operacijama u Mediteranu. Saradnja pripadnika Vojske Crne Gore i Oružnih snaga Albanije pravni okvir ima u nedavno potpisanom Memorandumu o saradnji dviju zemalja u oblasti odbrane. Memorandum su potpisali rukovodilac radom Ministarstva odbrane Filip Adžić i ministar odbrane Albanije Niko Peleši u Podgorici, tokom Zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Republike Albanije, 27. februara ove godine", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније