Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 07. 2023. 20:38 >> 20:38

PROJEKAT "KINESKI MOST"

"Potencijal za saradnju Crne Gore i Kine u oblasti obrazovanja"

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, u saradnji sa Centrom za saradnju i obrazovanje kineskog i stranih jezika i Čangša univerzitetom za nauku i tehnologiju, organizovao je edukativnu i kulturološku posjetu delegacije iz Crne Gore Kini pod nazivom „Kineski most“, u periodu od 3. do 12. jula 2023. godine.

Pored direktorica Instituta Konfucije na UCG, prof. Gao Qinglong i prof. Milene Lipovina-Božović, te sekretarke Instituta Tamare Bulatović, koje su predvodile crnogorsku delegaciju, u edukativnoj posjeti učestvovalo je deset predstavnika obrazovnih institucija sa Univerziteta, ali i osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori sa kojima Institut Konfucije ima saradnju.

Tokom boravka, članovi delegacije posjetili su dva prestižna univerziteta u Kini: Capital Univerzitet za ekonomiju i biznis u Pekingu i Čangša univerzitet za nauku i tehnologiju gdje su sa čelnicima razgovarali o budućoj akademskoj saradnji: razmjeni studenata i akademskog osoblja, te zajedničkim projektima od interesa za obije strane.
Delegacija je bila u prilici i da posjeti osnovnu školu Xinlu u Čangša i uvjeri se u kvalitet i sadržaj kineskog obrazovnog sistema i stekne uvid u drugačije metode podučavanja.

Pored toga, kroz razne kulturne i edukativne sadržaje, imali su priliku da se upoznaju sa kulturom i istorijom Kine, kao i sa njenom modernom stranom, čime im je omogućeno dublje razumijevanje ove dinamičke i brzo rastuće zemlje. Tokom posjete Pekingu, delegacija je posjetila poznata istorijska mjesta: Veliki kineski zid, Nebeski hram, Ljetnju palatu i jedinstvenu pekinšku četvrt „Hutong“. Zatim su u provinciji Hunan posjetili i Zhangjiajie, poznati nacionalni park u ovoj provinciji pod zaštitom Unesco.
Delegacija je posjetila i Shenzhen, jedan od najbrže rastućih gradova na svijetu koji igra ključnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine. Posjeta Shenzhenu pružila je dublje razumijevanje ekonomskih, tehnoloških i kulturnih trendova koji oblikuju modernu Kinu.

Posjeta je bila obogaćena razmjenom iskustava i ideja, sa ciljem produbljivanja saradnje između Crne Gore i Kine. Potvrđena je važnost međukulturne razmjene i saradnje u oblasti obrazovanja. Institut Konfucije nastavlja da radi na jačanju veza i produbljivanju razumijevanja između Crne Gore i Kine kroz buduće inicijative i zajedničke edukativne projekte.

Projekti poput ovog- „Kineski most“ doprinose jačanju prijateljstvo i saradnje između ove dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније