Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

01. 08. 2023. 07:08 >> 07:07
4

"SIMON VOJAŽ"

Adrović otuđio mašine fabrike iz stečajne mase?

Prethodni vlasnik beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž”, Mehmed Adrović, otuđio je mašine iz fabrike peškira u selu Bor kod Petnjice, koje su ušle u stečajnu masu ovog preduzeća. To je Portalu RTCG kazao preduzetnik Marko Babić, koji je ranije učestvovao na liciticiji za kupovinu “Simon vojaža”, ali je poslije poznatih dešavanja u Privrednom sudu nova stečajna uprava poništila sve odluke prvog stečajnog upravnika.

“Ja imam saznanja da su mašine iz te fabrike odnijete. Gdje, to nije pitanje za mene. Time treba da se bavi Specijalno državno tužilaštvo, kome sam predao krivičnu prijavu protiv novog stečajnog stečajnog upravnika. To je njegov propust, jer je on zadužen da se stara o čuvanju imovine stečajnog dužnika”,  rekao je Babić.

On je dodao da je u krivičnoj prijavi, koju je dostavio našem portalu, naveo i niz drugih navodno nezakonitih radnji stečajene uprave “Simon vojaža”.

“Očekujem da me Specijalno državno tužilaštvo pozove i stojim na raspolaganju da dokumentujem sve što sam napisao u toj prijavi”,  rekao je Babić.

Stečajni upravnik Lado Šekularac, sinoć nije odgovorio na pitanje Portala RTCG da li mu je poznato nešto oko otuđivanja mašina i opreme iz fabrike peškira u selu Bor.

Fabrika peškira u selu Bor kod Petnjice, koja se nalazi u stečajnoj masi beranskog atuoprevoznog preduzeća "Simon vojaž" trebalo je ranije da bude stavljena na prodaju, jer je nova stečajna urpava donijela odluku da ovu kompaniju prodaje segmentirano, a ne u cjelosti, očekujući da bi na taj način bila ostvarena veća ukupna cijena.

Do sada je, međutim, za nešto preko 900 hiljada eura, oglašavana više puta prodaja autobuske stanice u Beranama, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Javnost u Beranama i šire bila je zainteresovana za pitanje kako se jedna fabrika peškira našla u stečajnoj masi autoprevoznog preduzeća. 

Kada je prije šest godina, pred lokalne izbore u Petnjici, one koji su održani 2017. godine, tadašnji predsjednik opštinskog odbora DPS u toj varoši i predsjednik Skupštine opštine, Mehmed Adrović, otvorio fabriku peškira u svom selu Bor, niko još nije mogao znati da je to učinio od sredstava koja pripadaju kompaniji “Simon vojaž”, čiji je bio suvlasnik.

Tada je, nekoliko dana pred te izbore, primio oko dvadeset radnika, što su sve druge stranke ocijenile kao dio izborne kampanje.

Fabrika je trebalo da posluje u okviru kompanije po nazivom “Euro Bor”, a Adroviću je u ovom poslu partner bio turski biznismen Ismail Arslani.

Umjesto da peškirima sa Bora bude “preplavljeno crnogorsko tržište”, kako je najavljeno, fabrika je, međutim, radila svega tri mjeseca, kada je proizvodnja prekinuta iz nepoznatih razloga, i više nikada nije pokretana.

Tek kada je "Simon vojaž" otišao u stečaj, i objavljen prvi oglas za prodaju, saznalo se da se fabrika nalazi u stečajnoj masi ovog preduzeća, odnosno da su tačne tvrdnje radnika “Simon vojaža” da je Adrović podigao kredit da bi pravio fabriku u svom selu, a za taj kredit založio radnu jedinicu Tehnički pregled, kompanije iz Berana.

Četrdesetdvogodišnjem turskom biznismenu Asrlaniju sada nema ni traga, a negdje se moglo čuti kako se u nekom društvu požalio da je prevaren. Nikada se, međutim, više nije pojavio u Petnjici.

U međuvremenu se sa kompanijom “Simon vojaž”, gdje je Adroviću suvlasnik bio držaljanin Luksemburga Simon Bernard, izdešavalo sve što je odvelo u stečaj.

Tada se saznalo i da je Bernard, preko svog advokata u Crnoj Gori podnio krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića zbog više krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala, kao i falsifikovanja i zloupotrebe njegovog potpisa. Predmet je neko vrijeme bio u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, a onda ga je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Adrović je ranije za naš portal izjavio da krivična prijava koju je partner iz Luksemburga podnio protiv njega nema nikavog smisla i demantovao sve što mu se stavlja na teret.

Da je fabriku peškira gradio iz sredstava Simon vojaža, nije demantovao. Ta fabrika je sada u stečajnoj masi ove beranske kompanije, ali Babić tvrdi da je Mehmed Adrović otuđio mašine i pozvao SDT da ispita slučaj.

Mehmed Adrović sinoć nije bio dostupan na brojeve telefona poznate redakciji Portala RTCG.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније