Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

02. 08. 2023. 15:12 >> 16:25

NAVODE U SAOPŠTENjU

Upravni sud nije u bilo čijim "kandžama", sudske odluke ne bi smjele da se ne poštuju

Iz Upravnog suda su poručili da podržavaju slobodu izražavanja i kritiku koja utiče da sudovi bolje rade i istakli da Upravni sud nije u bilo čijim "kandžama", te da se odluke donose isključivo na osnovu Ustava Crne Gore, zakona i ratifikovanih međunarodnih dokumenata. Poručuju da u društvu koje pretenduje da bude demokratsko ne bi smjelo da se dešava nepoštovanje sudskih odluka, bez obzira na to da li one nekom odgovaraju ili ne.

Iz Upravnog suda su ti kazali reagujući na današnju izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Iz Upravnog suda su kazali da nije rijetkost (a ni skora pojava) da se na crnogorskoj javnoj sceni komentarišu sudske odluke.

Bez obzira što su komentari, kako su kazali, vrlo često politikantske prirode i lišeni bilo kakve pravne argumentacije, iz Upravnog suda su kazali da podržavaju slobodu izražavanja svih subjekta, da kroz pravno obrazloženu kritiku utiču da sudovi bolje rade, naročito ako obrazložena kritika može predstavljati dio rasprave o eventualno nepravilnom radu sudskog sistema ili dio konteksta o sumnji u nezavisnost ili nepristrasnost sudija.

"Upravo prepoznajući važnost slobode izražavanja i Evropski sud za ljudska prava navodi da su nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa važne za javnost i ne smiju biti izostavljena iz javne rasprave, naročito u zemlji gdje je sudstvo u tranziciji ka nezavisnom i nepristrasnom sudstvu (kakvo društvo je Crna Gora)", navodi se u reagovanju.

Iz Upravnog suda su kazali da je, imajući u vidu najnovije navode o radu tog suda, veoma važno istaći da Upravni sud nije u bilo čijim "kandžama", te da se odluke donose isključivo na osnovu Ustava Crne Gore, zakona i ratifikovanih međunarodnih dokumenata.

"Da li je bilo onih koji su nezadovljni odlukama sudova i da li će ih biti, je pitanje koje ne treba postavljati, jer neko uvijek mora izgubiti sudski spor. Kao što je naprijed navedeno, ne bi trebalo da predstavlja ništa sporno ni komentarisanje sudskih odluka, ukoliko se takav komentar ne pretvori u očiglednu uvredu pravosuđa. Ali ono što ne bi smjelo da se radi u jednom drušvu, koje pretenduje da bude demokratsko, je nepoštovanje sudskih odluka, bez obzira na to da li one nekom odgovaraju ili ne. Zamislite situaciju da neko sebi da za pravo i kaže da pravosnažno osuđeni ubica, njegovom ili njenom voljom, neće izdržavati kaznu zatvora koja mu je izrečena?!", navode iz Upravnog suda.

Kada su, kako dodaju, u pitanju hiljade predmeta koji su u radu pred Upravnim sudom Crne Gore, ne ulazeći, za sada, što je razlog ogromnom prilivu predmeta u zadnje dvije godine, smatraju da je važno istaći da je upravo zbog tolikog broja predmeta, prije par mjeseci donijeta odluka da predmeti povraćaja i obeštećenja, radni sporovi, sporovi koji se odnose na prestanak mandata i sporovi koji se odnose na disciplinski postupak, imaju prioritet u rješavanju u Upravnom sudu.

"Za svaku od navedenih grupa predmeta postoje razlozi za prioritet u rješavanju, pa je tako, kada su u pitanju predmeti koji se odnose na prestanak mandata, razlog zbog kojeg se isti imaju smatrati prioritetnim taj što predstavljaju jednu vrstu sporova iz radnog odnosa, koji predmeti su hitni, a s druge strane, bržim rješavanjem tih predmeta bi se spriječila zloupotrebe, čija krajnja posljedica je plaćanje ogromne štete, koju plaćaju građani Crne Gore. Takva organizacija rada u Upravnom sudu Crne Gore je uslovila rezultatet rada tog suda na način što je sud u prvih šest mjeseci ove godine riješio 4275 predmeta, odnosno za 76,29% više nego za prvih šest mjeseci 2022.godine, kada je riješeno 2425 predmeta", navodi se u reagovanju.

Iz Upravnog suda su pozvali sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nekim nezakonitostima o radu tog suda da ih podijele sa nadležnim državnim organima.

"Treba istaći i činjenicu da sudije Upravnog suda Crne Gore imaju obavezu, da kroz obavljanje sudijske funkcije, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, najprije usmjeravaju, ali i eventualno koriguju rad upravnih organa, na način što će u upravnom sporu donijeti odluku koja će sadržati razložno obrazloženje sa poukama koje će unaprijediti rad organa uprave, a sve u cilju postizanja potpune pravne sigurnosti građana. Bez obzira na sve opstrukcije, a radi građana Crne Gore, sud će sve svoje kapacitete, i u takvim otežanim okolnostima, angažovati radi što bržeg rješavanja sporova koji se vode pred Upravnim sudom Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Upravnog suda.

Podsjećamo, pitanje hoće li Vlada vratiti Brđanina na funkciju direktora policije, Abazović je kazao da će se Vlada u roku izjasniti o odluci Upravnog suda.  

"Izjasnićemo se u roku (o odluci Upravnog suda), to je sve što mogu da kažem. Generalni Sekretarijat je to pripremio. Upravni sud neće biti zakinut za odgovor. Upravni sud čeka hiljade predmeta, neka budu pravedni do kraja", kazao je Abazović.

Istakao je da će policija raditi, te da neće biti u kandžama Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ljuba Milovića.

"Je li Upravni sud u njihovim kandžama, nek građani procijene", rekao je premijer.

Upravni sud je početkom jula utvrdio da je bivši direktor Uprave policije Zoran Brđanin nezakonito razriješen krajem marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније