Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

03. 08. 2023. 11:39 >> 11:39

HUMANOST NA DJELU

Osnovana Fondacija Blažo Sredanović, dodijeljena pomoć najugroženijima

Ugledni crnogorski iseljenik i humanista iz Sjedinjenih Američkih Država Blažo Sredanović osnovao je fondaciju kroz čiji rad će nastaviti svoj višedecenijski posvećeni i kontunuirani humanitarni rad. Fondacija je uplatila pomoć i nagrade u vrijednosti od 40 hiljada eura a biće dodijeljena i pomoć od 20 hiljada eura za 20 najugroženijih cetinjskih penzionera.

"Iako više od pola vijeka stanovnik i državljanin SAD, inženjer i uspješan poslovni čovjek, Sredanović ni u jednoj prilici nije zaboravio rodnu grudu, Cetinje i Crnogorce. Čitavog života, osim što je bezinteresno pomagao najugroženije cetinjske porodice, darovite đake i one koji su dali naučni i kulturni doprinos, Sredanović je dao svoj pečat i u vrijeme istorijskog buđenja, bio član Savjeta za nezavisnu Crnu Goru i govornik u ime dijaspore na završnom mitingu uoči referenduma u Podgorici 2006. godine", navodi se u saopštenju Fondacije.

Ostavši antejski vezan za rodni grad i narod iz kojeg je ponikao, Sredanović, osnivajući Fondaciju, rekao je: "Grad u kojem si rođen predstavlja važan dio svačijeg identiteta, zato je naveden u pasošu svake državena svijetu. Međutim, Cetinje uz to je i kao malo koji grad u svijetu sinonim nacije i države i suštine CrneGore. Njenog postanka i bitisanja".

Fondacija Blažo Sredanović, kako se navodi u saopštenju, osnovana je kako bi u budućnosti pomagala ekonomski najugroženijim porodicama na Cetinju ali i dodjeljivala nagrade stvaraocima koji su posebno doprinijeli kulturnom, umjetničkom i naučnom napretku i afirmaciji Cetinja.

Na sjednici održanoj 18. jula 2023. godine, članovi Upravnog odbora Fondacije su donijeli odluku o dodjeli 30.000 eura pomoći ekonomski ugroženim porodicama sa Cetinja a 10.000 eura dobitnicima nagrade za posebno unapređenje i promovisanje kulturnog, umjetničkog i naučnog stvaralaštva na području prijestonice Cetinje.

"Humanitarna pomoć za 15 porodica u iznosu od po 2.000 eura uplaćena je familijama koje su prošle godine konkurisali kod opštinske komisije za raspodjelu tada važećih fondova koje je obezbijedio Sredanović i bili na listi od 35 porodica sa djecom, od čega su pomoć dobile njih 20. Nagradu za dosadašnji muzički i rediteljski svestrani rad i unapređenje i promovisanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva na području Prijestonice Cetinje u iznosu od 5.000 eura dobila je Dušanka Belada. Nagradu za unapređenje i promovisanje kulturnog, umjetničkog i naučnog stvaralaštva na području Prijestonice Cetinje, konkretno knjigu 'Istorija kontrarevolucije' i tekstove o aktuelnim temama društvene stvarnosti Crne Gore, u iznosu od 5.000 eura dobio je istoričar Boban Batrićević", saopšteno je iz Fondacije.

Članovi UO na istoj sjednici su razmatrali buduću saradnju sa cetinjskim Udruženjem penzionera i donijeli odluku da se po 1.000 eura lične pomoći dodijeli za 20 najugroženijih penzionera.

"Rang listu će praviti sami penzioneri međusobno ili od njih izabrana komisija. Transparentan i pravičan izbor, kao i adekvatnost primijenjenog metoda odobrice UO Fondacije, prije dodjele pomoći svakom pojedincu", kazali su.

Članovi UO Fondacije su publicista Marko Špadijer, slikar Luka Lagator, biznismen i humanista Ivo Đukanović, advokat Nikola Belada, lingvista i dekan FCJK Aleksandar Radoman, bivši gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, novinarka Tanja Pavićević i direktor Fondacije Srđan Čović.

"Blažo Sredanović rođen je 1932. godine na Cetinju. Danas živi u San Dijegu u Sjedinjenim Američkim Državama. Utemeljivač je i predsjednik Udruženja Crnogoraca Amerike iz San Franciska, bio je organizator Svjetskog kongresa crnogorskih iseljenika na Cetinju 2000. godine, a bio je i koordinator Asocijacije crnogorskih udruženja Amerike. Kao publicista, nije se libio da se, u svim, za Crnu Goru, važnim događajima i političkim previranjima, glasom razuma obrati svojoj nikad zaboravljenoj domovini. Sredanović je više puta bio šahovski prvak Cetinja i Podgorice, a prije skoro sedam decenija, 1954. u Pljevljima, postao je šahovski prvak Crne Gore", podsjećaju iz Fondacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније