Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

22. 08. 2023. 16:01 >> 16:49
4

POSLOVANjE SPORTSKIH OBJEKATA

ASP: Vuksanović primao dvije penzije i platu

Nekadašnji direktor Pošte Crne Gore Božidar Vuksanović krajem juna 2021. godine zaključio je prvi šestomjesečni konsultantski ugovor za neto iznos od 1.000 eura na mjesečnom nivou, i to u podgoričkom preduzeću "Sportski objekti".

To su tvrdnje organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP). Iz te NVO navode da je Vuksanović u jednom trenutku u isto vrijeme primao dvije penzije i konsultatsku naknadu u sportskim objektima. 

Vuksanović je u aprilu 2021. godine smijenjen sa pozicije direktora Pošte. 

Iz ASP navode da je ovom podgoričkom firmom sve do nedavno upravljao kadar Demokratske partije socijalista (DPS) i Vojislav Marković, koji je bio izvršni direktor.

ASP tvrdi da je Marković Vuksanovićev bliski kolega i da je upravo on predložio angažovanje Vuksanovića.

ASP je u posjedu tri šestomjesečna konsultantska ugovora Vuksanovića sa „Sportskim objektima“, koje se odnose na drugi dio 2021. godine i za čitavu 2022. godinu.

Bankarske isplate u posjedu ove nevladine organizacije pokazuju da je po ovom osnovu od podgoričke firme on prihodovao najmanje 17.000 eura.

"Dva mjeseca nakon što je Vuksanović ostao bez direktorske fotelje u Pošti Crne Gore, gdje mu je neto zarada po zvaničnim evidencijama bila 1,8 hiljade eura, Odbor direktora „Sportskih objekata“ je usvojio predlog Markovića da se angažuje „stručni konsultant sa naučnim zvanjem iz domena sporta i ekonomskih nauka, na period od šest mjeseci, sa naknadom koja na mjesečnom nivou ne može preći iznos od neto 1.000 eura", navode iz ASP. 

Prvi ugovor o pružanju konsultantskih usluga sa Vuksanovićem je zaključen 29. juna 2021. godine, kojim se on obavezuje da će pružati usluge vezano za „unapređenje rada u sistemu sportskih objekata, kao i povećanje obima korišćenja sportskih sadržaja“, bez ikakvih daljih detaljisanja, a uz obavezu da izvršnom direktoru dostavi pisani izvještaj po obavljenom poslu.

U izvještaju koji je šest mjeseci kasnije dostavio, a koji je datiran na 31. decembar 2021. godine, na nepunoj stranici i po A4 formata, sa duplim razmacima, Vuksanović taksativno i potpuno paušalno navodi pružene stručne usluge, a koje praktično moraju biti dio redovnih poslava stalno zaposlenih u upravljačko-administrativnim strukturama „Sportskih objekata“.

Tako, pored ostaloga, navodi da je sačinjavao plan za stavljanje u funkciju Univerzalnog sportskog igrališta „Venom“, sačinjavao plan prioritetnih radova na adaptaciji tog igrališta, pratio realizaciju radova na njegovoj adaptaciji, sačinjavao plan njegovog rada na dnevnom, nedjeljnom, mjesečnom nivou, pratio njegovo funkcionisanje...pružao stručnu pomoć u organizaciji sportskih manifestacija „koje će se realizovati u „Sportski objekti“ do kraja godine“.

"Taj suvoparni izvještaj ne navodi niti jedan dokument, iz kojeg bi se zaista cijenile pružene stručne usluge, te je otvoreno pitanje da li se radi o fiktivnim uslugama, dok ASP nije u posjedu evidencija o dolasku i odlasku iz „Sportskih objekata“ za Vuksanovića, a koje bi konsultant sa 1.000 eura neto primanja morao da ima, te bi sve to trebalo da prati izvršenje konsultantskog ugovora", piše u dopisu ASP.

Krajem te 2021. godine, Vuksanović je dobio novi šestomjesečni konsultantski ugovor, a krajem juna 2022. godine „Sportski objekti“ mu daju i treći konsultantski ugovor na šest mjeseci.

"Ono što ova dva ugovora razlikuje od prvog, koji je zaključen, jeste što se kod imena Božidara Vuksanovića navodi da je nezaposleno lice.
 Ipak, na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije u imovinskom kartonu, koji je naslovljen kao „godišnji po prestanku funkcije“ i datiran na 7. mart ove godine, Vuksanović je za 2022. godinu prikazao da prima penziju u mjesečnom iznosu od 780 eura i po tom osnovu je ukupno prihodovao za 12 mjeseci 9.360 eura", dodaju iz ASP. 

Vuksanović je, navode, istovremeno za proteklu godinu prikazao i da od Ministarstva sporta kao vrhunski sportista dobija mjesečnu sportsku penziju od 820 eura, pa je za 12 mjeseci po osnovu sportskih penzija prihodovao 9.840 eura.

U tom imovinskom kartonu se nigdje ne navode prihodi po osnovu konsultantskih usluga, koje je Vuksanović ostvario u „Sportskim objektima“, a koji su u 2022. godini iznosili 12.000 eura.

Iz ASP navode zbog osnova sumnje da se radi o redovnim poslovima u „Sportskim objektima“, a nikako usko specificiranim stručnim poslovima, ovim slučajem trebalo da se pozabavi nadležno tužilaštvo.

"ASP se ovim slučajem bavi nakon prijave zviždača iz „Sportskih objekata“, koja nam je upućena poštanskim putem još krajem prošle godine, ali je bivši menadžment preduzeća odbio da dostavi podatke, pa je nakon žalbenog postupka Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nedavno odlučila u korist ASP-a, nakon čega smo dobili dokumenta od nove uprave", dodaju iz ASP. 

Podsjetili su da je u medijima ranije objavljeno da je Vuksanović nakon smjene vlasti 2020. godine izmijenio aneks ugovora u Pošti Crne Gore, kojim je sebi trebalo da obezbijedi veću otpreminu – od blizu 40.000 eura.

ASP je istakla da ne posjeduje informacije da li je Vuksanović dobio otpremninu i koliku.

 

Podsjećanja radi, Vuksanović je kazao prije nekoliko dana Dnevnom listu "Dan" da u preduzeću Sportski objekti postoje papiri po pitanju ugovora i konsaltinga, kao i izvještaji.

"Ja sam svoju obavezu odradio što je traženo od mene, a u skladu sa ugovorom o konsaltingom. Kompletna dokumentacija je tamo. Nijesam radio tamo, to je bio konsultantski ugovor. Nijesam imao obavezu da išta prijavljujem ASK-u jer dvije godine nijesam državni funkcioner", rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније