Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Јанковић

01. 09. 2023. 15:27 >> 15:54
5

IZ UPRAVE ZA PORTAL

Spriječen uvoz voća sa opasnim pesticidom

Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom - Dobrakovo spriječila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito djece - chlorpyrifos (hlorpirifos), potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković. Ovaj pesticid je danas pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Na pitanje da li ovog opasnog pesticida ima kod nas, Đaković je rekao da je strogo  zabranjena njegova upotreba u Crnoj Gori, ali je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dvije sporne pošiljke, obije poslate iz Srbije.

“Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija - na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno”, pojasnio je Đaković za Portal RTCG.

Kaže da se analize rade na svo konzumno voće - breskve, šljive, nekterine i kajsije.

“Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće”, kazao je Đaković.

Ovaj pesticid često se koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne smije se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito djece.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti.

Danas je taj pestcid pronađen u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku što je potvrdio i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom.

Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je, kako prenose regionalni mediji, uništeno.

U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU.

Pronađen je nedavno i u breskvama iz Srbije.

Početkom prošlog mjeseca je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu, koji je takođe poslat iz Srbije. U Crnoj Gori, kako su kazali tada iz Uprave za bezbijednost hrane, tog čipsa nije bilo.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније