Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

04. 09. 2023. 08:47 >> 10:58
3

BOŽOVIĆ

"Izgubljeno povjerenje u školstvo, neophodna depolitizacija"

Školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori počinje danas. Međutim, kao i što je najavljeno ovaj dan obilježiće štrajk upozorenja u svim obrazovnim ustanovama koji je organizovao Sindikat prosvjete. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da štrajk ukazuje na loš odnos države prema prosvjetnim radnicima i na sve prisutniju politizaciju u obrazovnom sistemu.

Božović je kazao da nije sjajna situacija u obrazovnom sistemu, te da je ovo prvi put u Crnoj Gori da kreće štrajk upozorenja a da nije socijalna tema i da nijesu zarade u fokusu.

"Ovog puta je drugačiji pristup. Odnos države prema prosvjetnim radnicima i obrazovanju je decenijama unazad loš. Došli smo do toga da u naš obrazovni sistem malo ko ima povjerenja, počevši od učenika, preko roditelja.. Dostajanstvo nastavnika se izgubilo, politizacija je prisutna", kazao je Božović u Jutarnjem programu TVCG.

Božović je kazao da se slaže sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem da depolitizacija ne može nestati preko noći ali da se mora krenuti u proces.

"Kadrovi koji su politički dovedeni nijesu prošli filter nijesmo baš sigurni a su to najbolji kadrovi", istakao je Božović.

Ukazao je na to ne postoje određeni kriterijumi prilikom izbora nastavnog i nenastavnog osoblja školama.

"Želimo da idemo ka tome da nemaju direktori jedini mogućnost da biraju i zapošljavaju koga hoće. Kada je u pitanju izbor direktora, prije pola godine izmijenjen je Opšti zakon o obrazovanju, ta stavka da ministar ne bira direktno nastavni kadar već školski odbor. Međutim opet u školskom odboru su osobe koje su iz reda ministarstva, odnosno osobe koje je preporučio ministar", kazao je Božović. 

Tu se, kako kaže, moraju uvesti kriterijumi i raditi na tome da se postepeno depolitizacija izbacuje iz obrazovnog sistema.

Jedan od zahtjeva prosvjetara je, kaže Božović, izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i očekuju da se sa tim krene tokom jeseni.

Istakao je da je ministar Vojinović juče tokom gostovanja u Dnevniku TVCG pričao o platama, i da su to zajednički radili prethodne godine i uvećali koeficijent prosvjetnim radnicima za 20%.  Međutim, opet ta plata nije ona kojom bi prosvjetni radnik bio zadovoljan i dovoljno motivisan.

"Pozdravljamo to što smo uradili u prethodnom periodu i to je veliki pomak ali moramo još da radimo po tom pitanju", zaključio je Božović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније