Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

06. 09. 2023. 14:06 >> 14:12

FESTIVAL U RUMUNIJI

Nagrada za najbolji kratki film o prirodi đacima OŠ "Radojica Perović"

Đaci Osnovne škole "Radojica Perović" osvojili su prvu nagradu za najbolji kratki film o prirodi na "Nature Stories" festivalu u gradu Rasnovu u Rumuniji. Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, kao i nagradom publike, film o Parku prirode Gorica – "Na skriveno te vodim mjesto", je osvojio prvu nagradu.

Film su pripremili i snimili učenici Iva Otašević i Andrej Brnović, pod mentorstvom nastavnice biologije Bojane Miranović. Film je proglašen za najbolji u kategoriji mlađih autora, od 14 do 19 godina.

Kako ističu u školi, za takmičenje se prijavilo više od 1.000 kratkih eko filmova iz cijelog svijeta, a uz pobjednički, u najboljih 20 našla su se još tri filma iz naše zemlje.

"Jedan od njih je film naših đaka o endemskoj vrsti – munici i NP 'Lovćen', pod nazivom 'Ugroženo blago crnogorskog krša'. Autorke filma su Anđela Petričić, Jovana Terzić i Sofia Miranović, a mentor nastavnica biologije Bojana Miranović. Naši drugari iz Osnovne škole 'Dragiša Ivanović' su takođe bili među najboljima, sa svoja dva kratka filma 'U ravnoteži sa prirodom' i 'Ptičji raj'. Nagrada za uloženi trud i kreativnost je bila putovanje u Rasnov i učešće na filmskom festivalu, a posebna nagrada za pobjednički tim je mentorstvo tokom njihovog narednog projekta, od strane profesionalaca iz svijeta filma – reditelja Simona Štretkera i Sare Zigleri iz njemačke organizacije Black Forest Collective", navode u školi.

Pobjednicima su uručene diplome i knjiga poznatog fotografa Dan Dinu, koji je, takođe, bio član stručnog žirija.

Dodaju da je priprema ekoloških filmova i učešće na Festivalu omogućeno kroz projekat "Storytelling for young environmental activists" koji je CZIP-Centar za zaštitu i proučavanje ptica sprovodio sa partnerima iz "Wild Europe" iz Njemačke i "Mioritics Association" iz Rumunije, uz finansijsku podršku Njemačke savezne fondacije za životnu sredinu DBU.

"Želimo da zahvalimo Javnom preduzeću Nacionalni parkovi na podršci tokom snimanja filmova, kao i za sponzorstvo kojim su pomogli da učenici prisustvuju festivalu. Zahvalnost dugujemo i Udruženju ljubitelja Gorice i prirode. A najveću zahvalnost dugujemo CZIP-u i koordinatorki projekta Neveni Petković, jer su nam pružili ovu jedinstvenu priliku da učestvujemo, učimo, putujemo i pomogli nam da budemo najbolji", naglašavaju u OŠ "Radojica Perović".

Filmove svih timova iz Crne Gore možete pogledati na YouTube kanalu CZIP-a, putem sljedećih linkova:
"Na skriveno te vodim mjesto" - OŠ "Radojica Perović"
">https://www.youtube.com/watch?v=vJTul4IVHmY&t=1s

"Ugroženo blago crnogorskog krša" - OŠ "Radojica Perović"
">https://www.youtube.com/watch?v=At5q0IToTow

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније