Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

29. 09. 2023. 12:22 >> 12:43
2

BOŠNjAČKO VIJEĆE

Vlada da ne da saglasnost na izmjene Statuta opštine Pljevlja

Iz Bošnjačkog vijeća pozvali su Vladu i Ministarstvo javne uprave da ne daju saglasnost na izmjene Statuta opštine Pljevlja.

Iz Bošnjačkog vijeća su to kazali nakon što su odbornici Skupštine opštine Pljevlja usvojili izmjene i dopune Statuta te lokalne samouprave kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.

Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Bejto Šahmanović saopštio je da usvanje predloga da vjerski praznik bude dan opštine Pljevlja u Vijeću smatraju direktnim atakom na temelje države Crne Gore - građanske, multietničke i multikulturalne.

On je u saopštenju kazao "da su živi sljedbenici prote Karamatijevića i muftije Šećeragića, gromki i postojani sljedbenici suživota među Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima ta tačka ne bi ni došla na dnevni red u Skupštini Opštine Pljevlja".

"Stojeći rame u rame, prota Karamatijević i muftija Šećeragić, na čelu sa Sretenom Vukosavljevićem znali su za koje univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti se bore, one na kojima počiva čovječanstvo, poput demokratije, multietničnosti, slobode, toleracije, solidarnosti i borbe protiv svih vidova diskriminacije", navodi se u reagovanju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Šahmanović je pozvao, kako je kazao, "tehničku ili netehničku, manjinsku ili 'Nemanjinsku'' Vladu Crne Gore, Ministarstvo Javne Uprave, koje vode etnički Albanci, da iskoriste član 22 Zakona o lokalnoj samoupravi i ne daju saglasnost na sporne izmjene Statuta opštine Pljevlja".

Na taj način bi se, kako su kazali, zaustavila bruka i razgradnja građanske Crne Gore.

"Ako odluči drugačije ili eventualno 'prećuti' Vlada Crne Gore će pokazati da je u pitanju koordinirana vertikalna odluka koja ima za cilj otvorenu desekularizaciju i reviziju historije. Bošnjaci su saburli, neosvetoljubiv, gostoljubiv narod, sa mnogo merhameta, ali i gord, samosvjesan i ponosan na svoju antifašističku tradiciju. Apelujemo da ne dozvolite da se zarad Vašeg senzacionalizma i politikanstva uzdrma temelj građanske Crne Gore, jer za odgovornost ste zaslužni VI a za posljedice svi", navodi se u saopštenju Šahmanovića.

Iz Bošnjačkog vijeća su kazali da će o ovim pojavama i njihovim eventualnim posljedicama obavijestiti međunarodne zvaničnike i predstavnike ambasada.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније