Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М. Мијатовић

05. 10. 2023. 06:55 >> 06:57
2

SVE BROJNIJE

Vajber grupe o policijskim patrolama regularne ali mogu štetiti

Vajber grupe u kojima se razmjenjuju informacije gdje se na teritoriji Crne Gore nalaze policijske patrole sve su brojnije, a jedna od njih ima oko 27 hiljada članova. Popularna je i aplikacija putem koje se mogu saznati lokacije na kojima je policija i gdje je radarska kontrola. Sve to može biti korisno vozačima, ali umnogome otežava policiji koja brine o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sa druge strane, mogu biti korisne i smanjiti broj prekršaja u saobraćaju.

Povodom naših pitanja o postojanju Vajber grupa iz policije se nijesu zvanično oglašavali, međutim, nezvanično su nam kazali da takva razmjena informacija u osnovi nije nezakonita, ali se postavlja pitanje odgovornog ponašanja građana obzirom na važnu ulogu i misiju koju ima saobraćajna policija Crne Gore.

Istakli su da je ovo važnije ukoliko se zna da je bezbjednost u saobraćaju često ugrožena zbog bahatih vozača i nemara.

Pojedine evropske zemlje zabranile su korišćenje ovakvih aplikacija. Kod nas one su legalne, a Vajber grupe su sve popularnije, preko njih korisnici svakodnevno porukama javljaju na kojim lokacijama su patrole policije.Advokat Veselin Radulović kazao je, za Portal RTCG, da naš Zakon ne zabranjuje ovakve Vajber grupe i da kada su u pitanju saobraćajni prekršaji, njihovo postojanje može biti korisno u smislu poštovanja propisa i smanjenja broja prekršaja.

Dojave o policiji mogu koristiti izvršiocima krivičnih djela

Pomenute aplikacije i grupe mogu koristiti, upozoravaju istražitelji, onima koji se bave krađom motornih vozila, prenosom narkotika i ostalim nezakonitim radnjama.

„Naravno, ove aplikacije mogu koristiti i izvršiocima krivičnih djela da saznaju gdje se nalaze policijske patrole. Međutim, oni tu vrstu komunikacije ostvaruju međusobno i obavještavaju se o pozicijama na kojima se nalazi policija“, kazao je Radulović.

Radulović je prokomentarisao da bi osnovni zadatak saobraćajne policije trebao da bude veća bezbjednost saobraćaja koja se, između ostalog, postiže prevencijom, odnosno većom vidljivošću partola.

"Na žalost, fokus rada saobraćajne policije je na represiji, izricanju i naplati što većeg broja kazni i često partole dobijaju zadatak da ostvare određenu normu sa prijavama tokom smjene, što je potpuno pogrešan pristup“, poručio je Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније