Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mreža, TVCG ]

11. 10. 2023. 07:24 >> 07:24
1

PROBLEMI POLjOPRIVREDNIKA

Otkupna cijena mlijeka kao cijena vode u marketima

Otkupna cijena jednog litra mlijeka u Crnoj Gori izjednačena je sa otkupnom cijenom litra vode u marketima.

To tvrdi farmer iz Nikšića Predrag Jakić ispred Poljoprivrednog klastera Crne Gore, navodeći da stočari u Crnoj Gori ne mogu funkcionisati sa otkupnom cijenom koja bi bila ispod 60 centi. 

Sa ovim izazovima, kako je kazao Jakić u emisiji "Mreža" na TVCG, najviše se suočavaju farmeri sa sjevera Crne Gore. 

"Svi farmeri u Crnoj Gori kubure sa niskim otkupnim cijenama godinama. Obraćali smo se Ministarstvu poljoprivrede i lokalnim mljekarama, ali su odgovori resora uvijek bili paušalni", kazao je Jakić. 

Još jedan problem sa kojim se suočavaju crnogorski poljoprivrednici jeste niska otkupna cijena jagnjećeg mesa. Famreri tvrde da uopšte nisu zadovoljni, a najniža otkupna cijena jagnjećeg mesa je 3,70 eura po kilogramu. 

"U regionu je mnogo veća cijena. Ovčarstvo je u velikom opadanju u Crnoj Gori. Za nekoliko godina će ta grana nestati. Sve je manje buljuka na planinama", dodao je Jakić. 

Jakić navodi da je stočarima u Crnoj Gori matična evidencija grla najveći problem. Tu su i zakon o poljoprivrednom zemljištu i akcize na gorivo.

"Matična evidencija nam je gorući problem. U cijelom regionu postoji, jedino je u Crnoj gori nema", zaključio je Jakić. 

Podsjetzimo, mediji su pisali ranije da je cijena litra pasterizovanog mlijeka iz pljevaljske Mljekare u maloprodaji dostigla je iznos od jednog eura, iako maksimalna otkupna cijena mlijeka iznosi 32 euro centa.

Pasterizovano mlijeko prvi put je poskupilo prije više od godinu dana i tada je njegova cijena sa 50 uvećana na 60 centi. Potom je dostiglo cijenu od 85 centi, da bi u martu ove godine uslijedilo novo poskupljenje i sada u Pljevljima litar mlijeka staje jedan euro.

Litar jogurta sada košta 1,5 eura, a prije godinu cijena mu je bila 0,85 eura.

Za to vrijeme otkupne cijene mlijeka porasle su za manje od deset centi. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније