Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 10. 2023. 18:36 >> 18:39
2

SADRŽAO NEPRIMJERENA PITANjA

Direktor škole se izvinio zbog anonimnog upitnika

Direktor podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije" Novica Gačević uputio je izvinjenje osoblju, roditeljima i đacima zbog anonimnog upitnika za psihološko istraživanje koji sadrži pojedina neprimjerena i neuobičajena pitanja. Naime, doktorand psiholoških nauka A.B. podijelila je đacima pomenuti upitnik za potrebe svog doktorata u kojem je navedeno niz čudnih konstatacija. Pojedini roditelji učenika reagovali su na upitnik smatrajući da određena pitanja nijesu primjerena, te da su bizarna. Iz Uprave škole su nam kazali da su postupali u najboljoj namjeri da bi pomogli A.B. u izradi svog doktorskog rada.

U ponuđenom upitniku od đaka se očekivalo da odgovore na pitanja poput: Slažu li se da se u porodicama bolje živjelo dok se znalo ko je gazda u kući; Da li homoseksualci, prostuitutke i narkomani zaslužuju da umru od side; Slažu li se da nema ništa gore od muškarca koji plače; Da li dobra žena uvijek sluša svoga muža i da li sa onim ko ne želi da zasnuje porodicu nešto nije u redu; Slažu li se sa tim da su ljudi ili pametni ili glupi, a da trećeg nema; Slažu li se da samoubice ne bi trebalo sahranjivati tamo gdje i normalne ljude...

Direktor podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije" Novica Gačević uputio je izvinjenje roditljima i obajsnio da je A.B, doktorand psiholoških nauka, uputila molbu školi, kao bivši učenik iste, da odradi istraživanje za potrebe doktorata.

"Imajući činjenicu da se radi o bivšoj učenici sa uspješnom karijerom, sa ponosom sam prihvatio molbu kao i svih budućih uspješnih učenika naše škole", kazao je Gačević.

Gačević je kazao da priznaje da nije pogledao sadržinu pitanja, osim prve strane.

"Moram priznati da nijesam pogledao sadržinu pitanja, osim prve strane, smatrajući da su teme i pojmovi sa kojima su upoznati, o kojima svakodnevno razmišljaju i razgovaraju", kazao je Gačević. 

Upitnik je, kako je kazao, anonimam i odnosi se na istraživanje stavova za psihološka istraživanja i dodao da je otvoren razgovor sa iskrenim, stručnim i odraslim jedina efikasna strategija vaspitanja i obrazovanja djece. 

Gačević je poručio da nije bilo nikakve loše namjere, niti je bilo ko bio prinuđen da popunjava upitnik.

"Pošto sam dobio informaciju da ima negodovanja, isti upitnik je ponuđen i u odjeljenju mog djeteta. Ako je bilo ko povrijeđen ili bilo kakvu nelagodnost ili neprijatnost doživio, mogu uputiti u ovom trenutku jedino izvinjenje. U nadi da ćete imati razumijevanje, stojim na raspolaganju u bilo kom pogledu", napisao je Gačević u izvinjenju roditeljima djece OŠ "Štampar Makarije". 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније