Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

19. 10. 2023. 13:58 >> 18:48

SPORAZUM SA EKO FONDOM

RTCG na dobrom putu zelene tranzicije

U posljednje dvije godine Radio i Televizija Crne Gore postala je vlasnik 10 električnih automobila, a danas je potpisala sporazum sa Eko fondom u cilju dobijanja suvencija prilikom kupovine električnih hibridnih vozila. Ovo je samo segment šire priče koja se tiče ekološke tranzicije naše kuće, kazao je generalni direktor Boris Raonić. Prvi čovjek Eko-fonda Draško Boljević izjavio je da je potpisivanje sporazuma primjer i pravac kako treba da sarađuju dvije institucije.

Nabavka 10 električnih putničkih automobila i četiri punjača snage 22.5kw sa ukupno osam mjesta za punjenje, kao i instaliranje solarne elektrane na krovu Javnog servisa snage 180kW, predstavljaju samo početak zelene tranzicije u RTCG-u.

Planirano je još mnoštvo projekata vezanih za otpad, ali i edukacija građana.

“Vaša institucija je nastavila jednu lijepu i zdravu zelenu praksu, a to je da je i u ovoj godini iskoristila konkurs koji je raspisao Eko fond i mogućnost da dobije dio bespovratnih sredstava u cilju nadoknade troškova koje ste imali prilikom kupovine novih vozila. Koliko smo informisani od strane vašeg menadžmenta vi sada imate desetak vozila na električni pogon što je stvarno za svaku pohvalu. Jedna vrlo reprezentativna institucija i vjerujem da ćete u tom pravcu nastaviti dalje”, kazao je Draško Boljević.

Raduje ga i to što se RTCG prijavio za postavljanje fotonaponskih sistema na krov zgrade gdje takođe Eko fond učestvuje dodjelom subvencija.

“Zgrada u kojoj se nalazimo i svi njeni potencijali zaslužuju da se od ovog objekta napravi zaista jedan energetski efikasan objekat, tako da smo načeli veći broj tema i sada idemo u realizaciju tih aktivnosti”, saopštio je Boljević.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je da je sporazum rezultat dvogodišnje saradnje i dio je šire priče koja se tiče ekološke tranzicije, a koja obuhvata i izgradnju solarnie elektrane velike snage na krovu RTCG.

“Radimo i na uštedama električne energije kroz eneretsku efikasnost, uvodimo proces reciklaže raznih materijala koji prolaze kroz Javni servis. Pokušaćemo u narednom periodu da radimo mnogo više na postizanju ekoloških standarda koje smo zacrtali i razvijanju ekološke svijesti kod građana. To je jedan od prioriteta javnog servisa u narednim godinama”, saopštio je Raonić.

Sastanku su prisustvovali i ekološki aktivisti koji su iznijeli niz predloga kako bi poboljšali zeleni put RTCG-a. Veliki broj njih, prema riječima Raonića, može se primijeniti već danas.

“Ja znam da će to biti teško, prvenstveno i za naše zaposlene, da promijene svijest, ali vrlo lako će uvidjeti benefite brojnih akcija koje imaju za cilj promjenu svijesti građana Crne Gore”, kazao je on.

Dodao je da želimo da budemo primjer ostalim institucijama koliko se sa lakim i malim ulaganjima može dosta uraditi.

“A naravno i sa nekim ozbiljnijim zahvatima koji i kod nas tek slijede poput zaštite fasade, toplotnih pumpi, sistema grijanja i svega onoga što treba da dovede i do ekoloških benefta i finansijskih ušteda”, kazao je generalni direktor RTCG-a.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević saopštio je da mu je drago što je Radio i Televizija Crne Gore krenula pravim putem ka zelenoj tranziciji.

“Mislim da postoji ogroman prostor gdje RTCG može da učestvuje i pomogne pri edukaciji građana kako da pristupe sredstvima. Mi gubimo ogromna sredstva zato što se ne prijavljujemo za brojne subvencije koje postoje za energetsku efikasnost, za energetski efikasnije uređaje, za izolaciju objekata. Ta sredstva ne iskorišćavamo jer su ljudi uplašeni od birokratije, papirologije… Javni servis može da im približi same procedure, sredstva koja su tu i da kao država postanemo energetski efikasni i da idemo ka zelenoj tranziciji”, kazao je on.

Ekološki aktivista Vuk Vujisić smatra da je RTCG spremna da prednjači u primjerima zelene prakse kada je u pitanju reciklaža, te da nije cilj da se pomogne zelena tranzicija samo unutar kuće, već i u ostalim preduzećima i Crnoj Gori uopšte.

“RTCG će postati primjer ostalim institucijama i građanima kako bi neki sistem trebalo da izgleda kada je riječ o zelenoj tranziciji i da postane zero waste lokacija, da bude zeleno neutralna”, kazao je on.

On je predočio dio predloga.

“Imali smo predlog da se papir i limenke recikliraju, da se kante izbace iz kancelarija i da budu samo u hodnicima, a da to na kraju završava u zbornim kontejnerima vani i da oni idu na reciklažu. Novac prikupljen od tih sortimenata išao bi u neki eko fond samog RTCG-a koji bi se kasnije koristio za dotaciju bicikala zaposlenima. To bi dalje podstaklo zaposlene da se okrenu zdravim stilovima života i imaju korist od reciklaže”, kazao je Vujisić.

Azra Vuković iz Green home ističe da su za pohvalu aktivnosti koje je Javni servis implementirao i koje planira da sprovede, vezano za zelenu tranziciju.

“Mi smo podržali ove aktivnosti jer smatramo da su važne, kako sa aspekta ostvarivanja onoga što su na kraju, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, ali i sa aspekta ogromnog potencijala koji javni servis ima u smislu promocije, edukacija, jačanja svijesti javnosti vezano za sva ova pitanja i pokazivanja primjera dobre prakse, jer ovo jesu primjeri dobre prakse”, zaključila je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније