Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ PR centar ]

25. 10. 2023. 13:33 >> 13:33
5

KONFERENCIJA NACIONALNIH VIJEĆA

Popis tek onda kada u njegove rezultate niko neće sumnjati

Popis u Crnoj Gori treba da bude održan kada se postignu uslovi za kredibilan proces, u koji će svi imati povjerenja i u čije rezultate niko neće sumnjati smatraju u nacionalnim vijećima manje brojnih naraoda, pozdravljajući najavu mandatara Milojka Spajića da će popis biti odložen.

Predsjednik Bošnjačkog vijeće u Crnoj Gori Suljo Mustafić, rekao je da su vijest o odgađanju popisa doživjeli kao nagovještaj da bi novi premijer i njegov kabinet mogli napraviti korak u pravcu otvaranja dijaloga o uslovima pod kojima je moguć kredibilan i legitiman popis.

"Nažalost, dosadašnji premijer pokazao je ignorantski odnos prema realnim zahtjevima pet manjinskih vijeća, koja u punom legitimitetu, kao krovne organizacije, predstavljaju gotovo četvrtinu stanovništva u Crnoj Gori", kazao je Mustafić.

Ukazao je na potrebu šireg društvenog dijaloga uz učešće svih zainteresovanih strana - Vlade, institucija, MONSTAT-a, nevladinog sektora i nacionalnih vijeća oko uslova za sprovođenje popisa stanovništva kao kontrolisanog i transparentnog procesa, uz slobodno izjašnjavanje svakog građanina.

"Prvi uslov je formiranje Vlade koja ima kapaciteta da upravlja institucijama, da smanjuje tenzije, koja umije i želi da dogovara i vodi dijalog. Smatramo da novi premijer treba otvoriti dijalog i saslušati i uvažiti naše zahtjeve, kao predstavnika manje brojnih naroda. Da bi imali povjerenja u metodologiju popisa moramo imati uvid u rad popisivača na terenu, potrebno je učešće naših sunarodnika u timovima popisivača i instruktora, kao i predstavnika naših vijeća u opštinskim popisnim komisijama", rekao je Mustafić.

Poručio je da žele da popis, posljednji prije ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, bude uistinu evropski, kao proces od povjerenja, vjerodostojnosti i kredibiliteta za svakog građanina.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori, Faik Nika, smatra da popis u Crnoj Gori treba organizovati kao u svim zemljama i da taj proces, koji je veoma važan, kako je pojasnio, za sadašnjost i budućnost, treba biti transparentan, inkluzivan i pouzdan.

"Od početka se ne preduzmaju adekvatni koraci za njegovu pripremu, polazeći od bitnih elemenata, npr. na početku nismo imali materijale na albanskom jeziku. Bilo bi ispravno i veoma važno da predstavnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike u komisiji", rekao je Nika.

Pozvao je relevantne institucije, odnosno Vladu Crne Gore da poštuje preporuke Evropskog parlamenta da se popis stanovništva odloži do stvaranja uslova u skladu sa standardima Evropske unije i nakon stabilizacije političke situacije.

"Smatramo razumnim da popis odložimo do stvaranja uslova kako bi taj proces dobio apsolutni legitimitet", mišljenja je Nika.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, ukazao je da od najvećih državnih organa postoje izrečene prijetnje onima koji eventualno ne bi dozvolili popisivačima da uđu u njihove domove, a niko nije spomenuo kako u Zakonu nisu predviđene kaznene odredbe za Državnu komisiju, instrukture popisivače i Komisiju za unos podataka.

"Sadašnja situacija u Crnoj Gori je veoma zapaljiva, vodi ka dodatnim podjelama i međuetničkim razmiricama. Crna Gora je članica NATO saveza i uvjeren sam da oni koji treba da vode ne poklanjaju dovoljno pažnje toj činjenici. NATO nije samo vojni savez, već prije svega politički", pojasnio je Deković.

Pozdravio je odluku mandatara i predložio da se u predstojećem mjesecu uloži dodatni trud kako bi se mogao definisati datum kada bi mogao početi popis, "a to svakako nije jedan mjesec za bilo koga kome će argumenti opredjeljivati stavove".

Vulić: Da li je mjesec odlaganja dovoljan za popravku?

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić, zaključio je da je popis u Crnoj Gori doživio kao takmičenje i da je on pokazao sve boljke crnogorskog društva.

"Posebna boljka je što se u popis krenulo apsolutno nespremno sa namjerom, ili bez namjere zaključite sami. Da li je mjesec dovoljan za restart, pitanje je svih pitanja. Da li je mjesec dovoljno za popravku nečega što je grbo rođeno? Da li je mjesec dovoljno da se prihvati sve što nacionalni savjeti traže, ali i neki drugi akteri u Crnoj Gori? Mjesec je kratak rok. Onda govorimo o peridou od 1. do 15. decembra i tada se postavljaju druga pitanja, da li je taj period godine idelan za popis, jer su međunarodne preporuke da se popisi obavljaju od aprila do novembra", objasnio je Vulić.

Smatra da je ovo idealan momenat za početak dijaloga oko formalno pravnih i zakonskih uslova kada je u pitanju popis.

"Mi smo na početku i treba iskoristiti vrijeme pred nama kako bi se uzavrela atmosfera u društvu smirila i kako bi u normalnom okruženju i uslovima bez tenzija i pritisaka, bez grešaka i vanzakonskih radnji došli do statističkog podatka. Stojim pri tome da bi popis lagano prošao da nema samo jednog pitanja - Vaša etnička pripadnost?", istakao je Vulić.

Šaljaj: Jezička barijera može biti problem za romsku populaciju

Predsjednik Romskog savjeta u Crnoj Gori Mensur Šaljaj, ukazao je da je romska zajednica prilično zatvorena i da ga brine situacija da su Romi kao popisivači prijavljeni samo u Podgorici i Herceg Novom.

"Ono što me zaista brine je to da, ako Romi ne budu učestvovali u samom popisu stanovništva, veliki broj Roma neće biti upisan. Brine činjenica da će se ponoviti podaci iz 2003, kada je Roma u Crnoj Gori bilo oko dvije i po hiljade, a siguran sam da ih je 2003. bilo više nego 2011, kada ih je bilo 6.251", rekao je Šaljaj.

Ukazao je da je jedan od problema i jezička barijera što bi moglo dovesti do zloupotrebe podataka.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, smatra da popis treba raditi u mirnom ambijentu kada se svi donosioci odluka, politički akteri, predstavnici manjina slože i pronađe metodologija prihvatljiva za sve.

"Dakle, popis treba da se uradi kada su svi saglasni u vezi metodologije, u mirnom ambijentu, a ne ovako, jer ovakav početak bi bio osuđen na propast”, rekao je Đeka.

Bjeković: Za popis potreban sveopšti konsenzus

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da je veoma važno napomenuti da mandatar Spajić odluku nije donio samostalno, već nakon konsultacija sa onima koji treba da čine buduću vlast.

"To je vrlo važno i ima suštinski značaj za opredjeljivanje svih budućih odluka, koje budu donijete u ovoj državi. Znači, ne samostalno nego sa svim konstituentima, među kojima ima onih koju su zagovornici da se popis održi sad i onih koji bi to odložili na određeni rok”, rekao je Bjeković.

Smatra da je po pitanju popisa veoma važan sveopšti konsenzus, “ali isto tako ne koristiti takvu činjenicu da ne dođemo nikad do određenog ambijenta u kojem treba sprovesti popis”.

Predstavnica MONSTAT-a, Snežana Remiković, rekla je da se aktuelnosti oko popisa mijenjaju iz sata u sat i da je Uprava za statistiku u ovom trenutku u najnezavidnijem položaju, jer je postojeća odluka Vlade da popis bude od 1. do 15. novembra.

"Uprava za statistiku bi prekršila zakon ukoliko u ovom momentu stopira aktivnosti vezano za pripremu popisa. Ono zbog čega je Uprava za statistiku u ovom momentu najviše zabrinuta je bezbjednost lica koja učestvuju u popisu”, ukazala je Remiković.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović smatra da Vlada u tehničkom mandatu treba biti toliko odgovorna da svima, primarno MONSTAT-u da vrijeme i rok i omogući da se u regularnoj situaciji sa novom Vladom uđe u pristojan, odgovoran proces dogovora i normiranja aspekata koji se odnose primarno na kontrolu kvaliteta sprovođenja popisa.

"Ako ovaj procesni aspekt ne bude poštovan bojim se da će MONSTAT biti u izuzetno ozbiljnom institucionalnom problemu i da ćemo doći u situaciju da formalno započnemo proces popisa i da on u datom trenutku mora biti prekinut, a ne odložen”, rekao je Radulović.

Predstavnik Udruženja pravnika Crne Gore, Vidak Latković, saglasan je da je odluka mandatara pozitivna, ali da se postavlja pitanje da li će 30 dana biti dovoljno da se sve nepravilnosti isprave.

Ukazao je da je inkluzivnost nešto na čemu treba insistirati kada je riječ o kontroli obrade i prikupljanja podataka, a predstavnici pravničke profesije, kako je dodao, spremni su da daju doprinos.

Martinović: Donosioce odluka interesuju samo tri pitanja

Reditelj Andro Martinović, koji je član Igmanske inicijative, vjeruje da one koji donose odluke zanimaju samo tri pitanja, a to su pitanje nacije, jezika i vjere.

"Podsjetiću da je kada je formirana odlazeća Vlade, ona istakla tri važna cilja, oko kojih je postigla saglasnost. Jedan je bio potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora, drugi ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan i treći je popis. Kada jedna Vlada jasno u svojim prioritetima istakne jedno pitanje nemate više sumnje da su njeni ciljevi u tom smislu politički”, zaključio je Martinović.

Prema njegovom mišljenju, neshvatljivo je da postoje kampanje oko toga kako će ljudi da se izjasne.

"Ovo nisu izbori, nema potreba da pozivate ljude da izađu, nema potrebe da ih pozivate kako da se izjasne. To bi u jednoj uređenoj i stabilnoj zajednici bila građanska obaveza u kojoj bi svaki čovjek lojalan svojoj državi rado učestvovao", mišljenja je Martinović.

Predstavnik NVO Komunica Vladimir Nikaljević, zaključio je da se u Crnoj Gori događaju procesi sa duboko političkim pozadinama.

"Bauk non papera kruži Balkanom i mi smo svjesni toga. Pripadam Crnogorcima i nadam se da u Crnoj Gori nećemo biti nacionalna manjina, iako se za ovih vijek i po velikosrpski projekat veoma trudi da to uradi. Jednom smo ušli u zajednicu južnoslovenskih naroda bez imena, prezimena i države. Nadam se da naredni put, u Evropsku uniju, jer nam je to jedini dobar put, nećemo ući bez imena, prezimena i države, naravno sa svim ostalim narodima”, rekao je Nikaljević.

I Mirsad Rastoder iz Bošnjačkog vijeća je pozdravio najavu o odlaganju popisa jer se time, kako je rekao, obustavlja moguće nelegitiman postupak, podstiče smanjenje tenzija i otvara prostor za početak dijaloga o uslovima i kontroli za temeljito i kvalitetno sprovođenje popisa.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније