Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Šundić, TVCG ]

27. 10. 2023. 07:10 >> 08:49
2

BROJNI PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Vlada ima novca za putovanja, a mamograf u KCCG ne radi

Iako je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, jedini mamograf u Kliničkom centru ne radi. I to već skoro dva mjeseca.

Za novi mamograf potrebno je izdvojiti 250 hiljada eura.

Iz sindikata doktora medicine ukazuju da se za prevenciju bolesti u Crnoj Gori izdvaja svega 400 hiljada eura, od preko 400 miliona eura koliko je opredijeljeno budžetom za zdravstvo.

I to je, kakao kazu, loša politika države.

Kako je kazala Milena Samardžić, Crna Gora je zemlja gdje je zdravstvena politika fokusirana na liječenje, ali nije fokusirana na prevenciju bolesti. 

"To je racionalna politika koja smanjuje troškove", smatra ona. 

Nije ni to glavni problem, već utisak, kaže Samardžićeva, da se novac iz državne kase ne koristi za dobrobit građana, već za prioritete celnika Vlade.

U prilog tome govori podatak Akcije za socijalnu pravdu da je manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića u septembru za službena putovanja i troškove za reprezentaciju potrosila nešto blizu 710.000 eura.

"Ne vjerujem da u budžetu ne postoji novac da se popravi mamograf u KCCG", kazala je Samardžić. 

Iz Ministarstva zdravlja kazali su TVCG da će u komunikaciji sa Fondom za zdravstveno osiguranje pokušati da obezbijede sredstva za popravku aparata.

Ako novca u budžetu nema, Samardžićeva kaže da zna gdje ima. Podsjeća da su u jeku kovid pandemije skrining programi bili obustavljeni, a budžetom je novac za to bio opredijeljen.

"Zašto taj novac nije preusmjeren za kupovinu novog aparata. Ne možemo da zavisimo od jednog mamografa. To nije racionalno, a u praksi imamo jako puno primjera neracionalne potrošnje", ocjenjuje ona, 

Najnoviji primjer je zahtjev za kupovinu 500 novih službenih automobila, koji je doduše odbijen.

No sve to, kažu iz NVO sektora, ukazuje na bahato trošenje novca čelnika Vlade, koji, kako ocjenjuju, ne mare previše za građane.

"Sa jedne strane imamo nekontrolisanu upotrebu državnih kartica, neobjasnjiva i diskreciona zaposlavanja ,a ana drugoj strani imamo otezano funkcionisanje nekih od kljucnih oblasti sistema", smatra Nikola Obradović iz CGO.

Na kraju, ostaje nam, kažu naši sagovornici, da vidimo kako će se Vlada Milojka Spajić uhvatiti u koštac s mnogobrojnim problemima koji tište crnogorsko društvo.

Zdravstvo bi, makar zbog one stare da bez zdravlja nema napretka, trebalo da bude prioritet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније