Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

27. 10. 2023. 16:27 >> 16:37
1

ODLUKA ŠIŠEVIĆ

VDT traži kaznu za Batrićevića, DPS i SD kritikuju

Podgoričko Više državno tužilaštvo zatražilo je od Suda za prekršaj da pokrene postupak protiv profesora na FCJK dr Bobana Batrićevića zbog kolumne objavljene u avgustu na portalu Antena M.

Viša državna tužiteljka Snežana Šišević smatra da se Batrićević ogriješio o zakon zbog kolumne koja je objavljena 11. avgusta ove godine.

Tužiteljka predlaže da Sud za prekršaje u Podgorici zakaže i održi glavni pretres, a da na ročište pozove Višeg državnog tužioca i, kako kaže, okrivljenog Batrićević Bobana.

U toj kolumni Batrićević analizirao je i iznio svoje sudove o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i episkopima.

Tužiteljka Šišević smatra da Batrićević zbog toga treba da se oglasi krivim i da bude kažnjen.

SD: Zaprepašćujuće da tužilaštvo progoni intelektualce zbog napisane riječi

Povodom ove informacije oglasile su se opozicione partije Socijaldemokrate Crne Gore i Demokratska partija socijalista (DPS).

Iz SD-a navode da su zaprepašćeni činjenicom da je VDT u Podgorici od Suda za prekršaje zatražilo da pokrene postupak protiv Batrićevića zbog napisane kolumne.

"Prosto je nevjerovatno ponašanje podgoričkog VDT-a koje insistira na kažnjavanju intelektualca i profesora na fakultetu zbog izgovorene, tj. napisane riječi u kolumni u kojoj je iznio vrijednosne sudove o ponašanju SPC u Crnoj Gori i njenih episkopa. Logičnije bi bilo da se bavi izjavama navedenih predstavnika vjerske organizacije. Na niske je grane spalo podgoričko tužilaštvo kad služi kao sredstvo za prevaspitavanje slobodomislećih građana i kao udarna palica jedne vjerske organizacije", piše u saopštenju SD-a. 

DPS: Skandalozan zahtjev tužiteljke Šišević nastavak progona kritičara vlasti

Iz DPS-a tvrde da Batrićevića zbog izrečenih stavova nije prekršio niti jedan zakon.

"Tužiteljka Šišević očito je pokrenula institucionalnu borbu i protiv slobode medija i protiv javne riječi. Zanimljivo je, međutim, kako crnogorskom tužilaštvu svakodnevno promiče najgora moguća propaganda koja se potpuno slobodno plasira putem medija koji krše čitav niz zakona ove države – počev od toga što nijesu ni registrovani u skladu sa zakonom, sve do govora mržnje, negiranja suvereniteta Crne Gore, ponižavanja i mržnje usmjerene prema brojnim etničkim zajednicama, targetiranja pojedinaca, negiranja genocida. I sve je to dopušteno u našoj državi, ali očito nije ono što zakon ne sankcioniše, a što je apsolutno dopušteno – a to su vrednosni sudovi o određenoj vjerskoj zajednici. Naravno, u pitanju je pokušaj da se ućutka svako ko se usudi da ukaže u kojem pravcu ide crnogorsko društvo. Tužilaštvu poručujemo da prestane sa progonom kritičara vlasti i onih kojima ona služi i da ne guši građanske slobode. U suprotnom – imaćemo odgovor i na to", zaključeno je u saopštenju DPS-a. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније