Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

10. 11. 2023. 14:31 >> 14:34

PREDAVANjE

U Crnoj Gori 262 djece ima dijabetes melitus tip 1

U Crnoj Gori ima 262 djece i adolescenata mlađih od 18 godina koji imaju dijabetes melitus tip 1, a većina ima dobru metaboličku kontrolu i liječe se najsavremenijom terapijom, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Kako navode, Istraživanje sprovedeno među djecom sa dijabetesom u Crnoj Gori koja pohađaju osnovne škole, pokazalo je da ova djeca imaju lošiji kvalitet života u odnosu na svoje vršnjake, naročito na polju funkcionisanja u školi.

Dijabetes melitus je jedna od najčešćih hroničnih bolesti kod djece i mladih, a incidenca obolijevanja je širom svijeta u porastu.

Povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) edukativnim predavanjima i kulturno-umjetničkim nastupom djece oboljele od dijabetesa obilježen ovaj datum.

“Crna Gora spada među zemlje sa visokom incidencom obolijevanja, a naročito visok broj novooboljelih je registrovan u 2021. godini, drugoj godini COVID-19 pandemije. Klinički centar Crne Gore je referentna ustanova u kojoj se ova djeca i adolescenti dijagnostikuju i liječe. Pedijatrijska dijabetologija prati tehnološki razvoj, pa su našim pacijentima dostupne najnovije formulacije insulina, senzori za kontinuirano praćenje glikemije i insulinske pumpe. Cilj održanog skupa je bio da se podigne svijest o dijabetesu, i napravi prvi korak ka smanjenju stigme i poboljšanju kvaliteta života ove djece”, navodi se u saopštenju. 

Poručuju da je pred zdravstvenim radnicima zadatak da edukujemo osoblje škola, vršnjake djece sa dijabetesom ali i opštu populaciju, i na taj način im pruže snažnu podršku u borbi sa ovom bolešću.

Ovim povodom u holu Instituta za bolesti djece izloženi su i likovni radovi djece oboljele od ove bolesti.

Na događaju su govorili direktor IBD-a dr Velibor Majić, spec. pedijatrije i supspec. endokrinologije, dr Nataša Čurović Popović (''Dijabetes kod djece – kako ga prepoznati?'') i dr Maja Raičević (''Dijabetes TIP 1 kod djece u Crnoj Gori''), kao i predsjednik Udruženja roditelja djece sa dijabetesom ''Beta'', dr Nebojša Gulić (''Najčešći problemi sa kojima se djeca sa dijabetesom tip1 i njihovi roditelji susrijeću''). Pod sloganom ''Ja živim uspješno sa dijabetesom" predstavila se muzičkom numerom djevojčica Mia Martina Praščević, a karatista Nenad Dulović upoznao je prisutne sa njegovim zavidnim sportskim rezultatima (vicešampion svijeta) iako i on ima dijabetes tip 1”, piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније