Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Нена Драшковић, Радио ЦГ

24. 11. 2023. 06:53 >> 14:48

ODJECI

"Vlada ne smije da utiče na sudije odobravanjem stambenih kredita"

Nakon tri godine kompletiran je Ustavni sud, čime je učinjen prvi korak u reformi pravosuđa. To će značiti i suštinsku, a ne samo formalnu deblokadu te institucije, smatra Pavle Ćupić iz Građanske alijanse. Nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić ističe da kompletiranje suda ne znači i njegovu depolitizaciju, te napominje da je potrebna sveopšta reforma sudova u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu da Skupština Crne Gore glasa o kandidatima za sudije Ustavnog suda, može se reći da u tom smislu može postojati politička kritika, ali to zavisi u velikoj mjeri od same osobe koja je izabrana na tu funkciju. Svakako ne smije se nastaviti praksa iz prethodnog perioda u kojem je Vlada Crne Gore pokušavala da ostvari uticaj i donosi odluke kroz rješavanje stambenog pitanja sudija", istakao je Ćupić za Radio Crne Gore.

Da politika ne smije da utiče na pravdu, izričit je i nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Iako je kompletiran Ustavni sud, kako smatra, nije oslobođen politizacije. Ništa neće doprinijeti objektivnosti, niti pravičnosti, da o pravdi i ne govori.

Mitrić smatra da je neophodna sveopšta reforma Ustavnog suda i svih drugih sudova.

"Prvo normativno, naravno, izmjenom Ustava i izmjenom zakona o Ustavnom sudu, a onda i izmjenom zakona o redovnim sudovima. Redovni sudovi i Ustavni sud, ja mislim, da su na najnižim granama u stručnom smislu, a bojim se i u koruptivnom smislu, što ja pamtim. A pamtim 42 godine koliko sam se bavio pravom, pravosuđem i profesurom", napominje Mitrić.

Sada, kada je kompletiran Ustavni sud, očekivanja javnosti su velika, napominje Pavle Ćupić.

"Očekujemo da Ustavni sud sada, kada je u kompletnom sastavu, intenzivira svoj rad i riješi veliki broj zaostalih predmeta, pogotovo kada je riječ o Ustavnim žalbama", kaže on.

Naši sagovornici se nadaju da će uskoro biti imenovan vrhovni državni tužilac, odnosno tri člana Sudskog savjeta, a u cilju istinske reforme pravosuđa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније