Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Стијеповић, ТВЦГ

26. 11. 2023. 07:53 >> 07:53
6

PONOSNA ŠTO ŽIVI NA SELU

Jedanaestogodišnja Ivana umjesto telefona raduje se jahanju konja po Pivi

Jedanaestogodišnja Ivana Drinčić sa Pivske planine između sela i grada bira selo. Dok se, kaže, druga djeca raduju novim tehnologijama, nju je najviše obradovao poklon od djeda koji joj je kupio konja sa kojim provodi svaki slobodan trenutak, uživajući u prirodi pivskog kraja.

Ivana Drinčić sa Pišća voli selo, planinu i životinje. Ona i tri sestre pomažu majci u svim seoskim poslovima.

"Ja i sestre se tu okupimo za vikend i onda slušamo muziku, družimo se sa životinjama, pomažemo majci", kaže Ivana koja tokom sedmice pohađa školu u Plužinama.

Naša sagovornica ima i konja. Kaže da uživa u jahanju na Pivskoj planini.

"Ovog konja mi je đed poklonio i kad sam ja u Plužinama u školi, on ga pazi. Ja iščekujem vikende da dođem ponovo da se družim s njim. Konja smatram svojim najboljim prijateljem i uopšte sve životinje, jer oni su predobri. Oni me nikad ne bi povrijedili", kaže Ivana.

A život na selu, po mišljenju Ivane, ima brojne prednosti.

"Mi se ne stidimo toga što mi pazimo životinje, što živimo na selu. To je meni prelijep posao kojim bih ja iskreno željela da se bavim i kad odrastem", priča Ivana.

Djeca koja su rođena na selu od malih nogu počinju vrijedno stvarati i pomagati svojim roditeljima. Radi to i Ivana.

"Na selu je stvarno prelijepo, mora da se vrijedno radi i mora se znati neki red. U školi mi tako stalno pričamo o životinjama, kako mi pazimo ovce. I onda nas ponekad zadirkuju. Mene je prošle godine jedna djevojčica zadirkivala što ja pazim životinje i ja sam njoj rekla da se ja ne stidim toga i da sam ja ponosna što pomažem majci, što pazim životinje", kaže ova jedanaestogodišnjakinja.

Ivana pohađa osnovnu školu u Plužinama, no jedva čeka vikend ili raspust da dođe na selo. Kaže da bi voljela da se bavi poljoprivredom kada odraste.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније